ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До 12 років ув'язнення засуджено двох колаборантів, що причетні до викрадення Олега Батуріна

Олег Батурін. Фото – Максим Савченко
Олег Батурін. Фото – Максим Савченко

Суворовський районний суд міста Одеси заочно засудив до 12 років позбавлення волі двох громадян України – колаборантів, які наказали викрасти за проукраїнську позицію журналіста газети “Новий день” Олега Батуріна в березні 2022 року в Каховці.

Таке рішення суд ухвалив 27 березня 2024 року, повідомляє Лабораторія журналістики суспільного інтересу.

Суд визнав голову окупаційної адміністрації Нової Каховки (до осені 2022 року) Володимира Леонтьєва й так званого “радника голови ДНР” Валентина Мотузенка винними в злочинах проти цивільних на захоплених під час військової агресії територіях, порушенні законів та звичаїв війни, міжнародного гуманітарного права.

Олег Батурін був одним з потерпілих у справі. Під час судового процесу він давав свідчення в судовій залі. Під час окупації Херсонщини, навесні 2022 року, росіяни також насильницьки викрали міського голову Таврійська Миколу Різака та секретаря Новокаховської міської ради Дмитра Васильєва.

Їх утримували в полоні, застосовували фізичне насильство: жорстоко били, тривалий час тримали бранців прикутими кайданками без можливості рухатися, позбавляли води та їжі, а також тисли психологічно. Дмитро Васильєв через дев'ять місяців після звільнення з полону помер, проте в суді були оголошені його свідчення, надані ним правоохоронцям.

Суд визнав участь обвинувачених у злочинах доведеною: вони віддавали накази – були безпосередніми організаторами систематичних репресій проти громадян України, мешканців окупованої Херсонщини. 

Валентина Мотузенка та Володимира Леонтьєва у судовій залі не було, вирок є заочним.

Коментуючи рішення суду, Олег Батурін сказав, що сподівається, що надалі українське правосуддя зможе встановити та притягнути до відповідальності не тільки організаторів, але й усіх виконавців злочинів.

“Як на мене, термін вироку замалий і не відображає всіх скоєних Мотузенком і Леонтьєвим злочинів. Але я певен, що це лише перший вирок, і це мене тішить. Леонтьєву інкримінують інші злочини, а значить – нові вироки не за горами. Для мене особисто важливо, що самі росіяни вже, по суті, покарали Мотузенка. Він з літа 2022 був “у бігах”, а навесні 2023 його кинули “на підвал”, і, судячи з усього, він звідти вже не вийде. Це той “русскій мір”, якого він так прагнув. Впевнений, що рано чи пізно Леонтьєва його куратори-росіяни теж спишуть з цього світу”, – сказав Олег Батурін.

Що відомо про викрадення Олега Батуріна

Олег Батурін – журналіст газети “Новий день”. Його викрали 12 березня 2022 року в Каховці. 20 березня його відпустили

Батурін упевнений, що його викрали й тримали в полоні вісім діб через журналістську діяльність і чітку громадянську позицію. Під час перебування в полоні Олега прикували кайданками до батареї, допитували, погрожували розправою, били та незаконно утримували впродовж тижня. За словами Батуріна, Мотузенко погрожував його вбити разом з Володимиром Леонтьєвим.

За фактом викрадення правоохоронці розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни). Згодом правоохоронці повідомили про підозру так званому “раднику голови “ДНР” Валентину Мотузенку, який віддав наказ викрасти Батуріна через його громадянську позицію і професійну діяльність.

Також Олег розповідав, що, окуповуючи Херсонщину, росіяни мали списки місцевих журналістів.

Liked the article?
Help us be even more cool!