ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До 15 років ув'язнення засуджено клірика УПЦ МП: передавав ФСБ інформацію про оборону Сумщини

Фото – СБУ
Фото – СБУ

До 15 років позбавлення волі засуджено настоятеля храму УПЦ (МП) на Сумщині, який збирав дані для ФСБ Росії про систему оборони Сумщини.

Таке рішення ухвалив Шосткинський міськрайонного суду 25 жовтня 2023 року, повідомили Сумська обласна прокуратура та Служба безпеки України.

Суд визнав настоятеля винним у вчиненні державної зради в умовах воєнного стану (ч.2 ст. 111 КК України). Також суд конфіскував в дохід держави земельну ділянку, квартиру та транспортний засіб, що належали засудженому.

За даними слідства, священника завербував після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну співробітник ФСБ. 

“У поле зору окупантів він потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово оприлюднював серед оточуючих, у тому числі під час спілкування з прихожанами церкви”, - зазначає СБУ.

Інформацію настоятель випитував у місцевих жителів під виглядом побутових розмов. Зокрема, збирав дані щодо кількості військових на території регіону та їх озброєння, а також інформацію про керівників місцевих органів влади, правоохоронних органів, громадських активістів, їх політичні погляди та авторитет серед місцевого населення.

“Настоятель храму записував точні адреси, фотографував місцевість, де розташовуються військовослужбовці та військова техніка на території Шосткинського району. Збирав інформацію про патріотично налаштованих громадян, які можуть впливати на суспільство”, - зазначила прокуратура. Розвідувальні дані настоятель передавав оперативному співробітнику ФСБ РФ через один з месенджерів.

Затримали священника 1 березня 2023 року під час спроби передачі розвідінформації до ФСБ. На вирок суду він чекав під вартою.

Liked the article?
Help us be even more cool!