ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадське заявило, що виступає проти закону про дезінформацію

28.01.2020, 15:12
Фото – hromadske.ua
Фото – hromadske.ua

ГО “Громадське телебачення” виступає проти законопроєкту про дезінформацію (“Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації”). Про це йдеться в заяві організації, оприлюдненій на сайті Громадського.

“Механізми, закладені в законопроєкті, – це спроба запровадити державний контроль над обігом інформації, який у демократичній державі має бути вільним. Законопроєкт, по суті, пропонує запровадження цензури. На нашу думку, він передусім завдасть удару по невеликих, незалежних ЗМІ, особливо в регіонах. По тих, хто планує або міг би відкривати нові медіапроєкти. І жодним чином не вплине на роботу великих медіахолдингів, якими здебільшого володіють олігархи, використовуючи медіа як інструмент впливу на політиків і суспільство”, – йдеться в заяві. 

Також організація зазначає, що законопроєкт не вирішує ані проблеми непрозорої медіавласності, ані проблеми дезінформації.

“Ми переконані, що питання дотримання професійних стандартів є виключно компетенцією журналістського саморегулювання, а не держави. Все, що потрібно від держави, – це не перешкоджати журналістам та захищати їх від нападів і тиску”, – зазначає Громадське телебачення. 

Організація переконана, що несумлінні медіа мають бути політично відповідальними, коли їх просто припиняють читати / дивитись / слухати через поширення ними дезінформації. “Штрафами та кримінальною відповідальністю цього не вирішити. Довіра аудиторії має стати головним мірилом для медіа. Аудиторія ж повинна мати можливість мислити критично і самостійно ухвалювати рішення”, – йдеться в заяві. 

Громадське телебачення вважає, що законопроєкт неможливо доопрацювати, тому закликає авторів відкликати його і визначитися, яку саме проблему має вирішувати такий закон. Натомість закликає колег почати широку дискусію щодо дотримання журналістських стандартів та створення саморегуляторного органу, який мав би довіру. 

Як повідомляв ІМІ, 27 січня представники медійної спільноти та громадських організацій рекомендували Міністерству культури, молоді та спорту утриматися від реєстрації законопроєкту “про дезінформацію” в парламенті.

27 січня Комісія з журналістської етики (КЖЕ) оприлюднила заяву з вимогою до уряду та Міністерства культури, молоді та спорту – зняти з розгляду так званий законопроєкт щодо дезінформації та розпочати процес підготовки законодавчих змін з нуля.

Liked the article?
Help us be even more cool!