ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Хмельницька міськрада не надала журналістці ЖАР.INFO запитувані документи

19.09.2023, 15:30
Альона Береза

Профільний відділ Хмельницької міської ради відмовився надавати журналістці видання ЖАР.INFO висновки структурних підрозділів до проєктів рішень, що були в порядку денному чергового сесійного засідання міськради 24 вересня. 

Про це представниці ІМІ в Хмельницькій області Альоні Березі повідомила журналістка ЖАР.INFO Світлана Русіна, яка того дня відвідувала позачергове сесійне засідання та готувала за результатами цього матеріал. 

У міськраді своє рішення мотивували тим, що ці висновки становлять внутрішньовідомчу службову кореспонденцію. Водночас деякі медіа оприлюднювали скриншоти цих висновків структурних підрозділів до проєктів рішень ще до самого сесійного засідання.

Як розповіла Світлана Русіна, після сесії вона зайшла до відділу сприяння діяльності депутатів міськради й попросила безпосередньо його керівника Віктора Бабина надати інформацію про те, хто з депутатів повідомив про конфлікт інтересів під час голосування та одразу ж отримала цю інформацію. А от з іншим проханням у журналістки виникли проблеми. 

“Я просила надати мені висновки структурних підрозділів міськради до проєктів рішень, зокрема управління правового забезпечення та представництва. Особливо мене цікавили питання, дотичні до інтересів депутатів, які займаються будівельним бізнесом. Посадовець (Віктор Бабин. – Ред.) сказав, що робити цього не може, бо ці висновки нібито долучені до самих проєктів рішень, які наразі на підписі в міського голови. Він запропонував написати запит із проханням про їхнє надання. Я відповіла, що от просто зараз роблю усний запит, і зауважила, що маю зробити терміновий матеріал про цю сесію. Тобто написати текст маю максимально швидко, інакше він втратить свою актуальність. Я далі наполягала на отриманні й попросила надати або самі висновки, або назвати офіційну причину, чому я їх не можу зараз отримати”, – розповіла Світлана Русіна.

Вона додала, що після її прохання Віктор Бабин декілька хвилин листувався з кимось телефоном, далі попросив її зачекати в коридорі, а сам кудись пішов. За хвилин п’ять він повернувся та до нього відразу зайшла начальниця управління правового забезпечення та представництва Лілія Демчук. 

“Після того як вона (Лілія Демчук. – Ред.) вийшла, Віктор Бабин запросив мене до себе в кабінет і віддав роздруковане розпорядження міського голови від 26 квітня 2023 року та пояснив, що нібито моє прохання про надання юридичних висновків не може бути задоволене, оскільки останні становлять внутрішньовідомчу службову кореспонденцію міської ради, яка передує публічному обговоренню або ухваленню рішень. Я зауважила, що голосування вже відбулося, тому така інформація ніяк не може вплинути на результат голосування. На що пан Віктор відповів: юридичний відділ вважає, що підпадає”, – розповіла журналістка.

Після сесійного засідання та отримання від журналістки інформації про цей випадок редакція ЖАР.INFO спілкувалась із двома посадовцями та надала інформацію регіональній представниці ІМІ.

За словами Віктора Бабина, завідувача відділу сприяння діяльності депутатам, під час розгляду усного запиту журналістки ЖАР.INFO він керувався виключно розпорядженням, яке надав. Також йому невідома інформація про оприлюднення цих висновків іншими медіа ще до самого засідання позачергової сесії.

Фото Світлани Русіної

Водночас начальниця управління правового забезпечення та представництва Лілія Демчук відповіла, що вона нічого не повинна пояснювати та загалом у відділ у той момент заходила з інших питань.

“Збіглося, я можу ходити щодо робочих питань, щодо різних туди… Я вам нічого не повинна пояснювати. Вибачайте, будь ласка. До побачення”, – сказала вона.

Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко пояснює, що, згідно з чинним законодавством, закривається не весь документ і має бути проведено трискладовий тест після отримання запиту.

“По-перше, за законом закривається не весь документ, а у відповідній частині. По-друге, має бути трискладовий тест, яким доведено необхідність закриття. Самого того, що документ підпадає під пункт переліку службової (інформації. – Ред.), не досить. З іншого боку, подання усного запиту не передбачає негайного отримання відповіді, строк стандартний – п'ять робочих днів”, – зазначив Роман Головенко.

Liked the article?
Help us be even more cool!