ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Хмельницька ОВА затвердила програму для громадянського суспільства без фінансування на заходи для нього

31.10.2023, 15:16
Альона Береза
Ілюстрація ІМІ
Ілюстрація ІМІ

Хмельницька обласна військова адміністрація затвердила програму для громадянського суспільства. Водночас представники громадськості зазначають, що фінансування отримали заходи, які потрібні владі. Натомість у Хмельницькій обласній державній адміністрації кажуть, що програмою передбачено фінансування найнеобхідніших заходів у воєнний час.

Про це повідомляє представниця ІМІ в Хмельницькій області. 

Обласну програму розвитку громадянського суспільства на 2024–2026 роки своїм наказом затвердив 20 вересня перший заступник голови Хмельницької ОВА Сергій Тюрін. Програму розраховано на три наступні роки із загальним бюджетом 3,315 мільйона гривень, тобто на кожен рік передбачається більш як 1,1 мільйона гривень. Ініціатором та розробником програми є Департамент інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької обласної державної адміністрації. Департамент також є і виконавцем програми. 

Скриншот паспорта обласної програми

В описовій частині програми йдеться про розвиток громадянського суспільства, визначено основні проблеми, які покликана розв’язати обласна програма, шляхи їхнього розв’язання, мету програми, основні завдання, організаційне забезпечення та фінансове забезпечення програми. Щодо останнього, то це виключно кошти обласного бюджету.

Серед заходів – технічна підтримка сайту адміністрації, випуск друкованої продукції з актуальних питань, придбання прапорів, постерів для сітілайтів, бігбордів, банерів та інформування населення через медіа. 

На технічну підтримку та модернізацію офіційного вебсайту ОВА щороку передбачено по 20 тисяч гривень, тобто загалом 60 тисяч гривень. 

По 185 тисяч кожного року передбачається витрачати на “випуск друкованої продукції з актуальних питань в усіх актуальних галузях діяльності області (брошур, буклетів, пам’яток, листівок тощо), придбання прапорів, постерів для сітілайтів, бігбордів, банерів різного тематичного спрямування”. Також тут передбачається виготовлення та розповсюдження соціальної реклами. Загалом за три роки передбачено на фінансування цих заходів 555 тисяч гривень. 

Найбільше коштів передбачається виділяти на інформування населення щодо соціально-економічного, суспільно-політичного та культурного розвитку області, розвитку громадянського суспільства шляхом розміщення відповідних матеріалів у медіа, на наявних медіаресурсах, вебсайтах та в соціальних мережах, друкованих виданнях, проведення пресконференцій, брифінгів, престурів та виступів на телебаченні. Також передбачається “укладання угод та формування замовлень на висвітлення діяльності органів влади медіа, розроблення оригінал-макетів поліграфічної продукції, випуск відеопродукції з актуальних питань у всіх галузях діяльності області”. Загалом тут передбачено 2,7 млн грн, тобто 900 тис. грн щороку впродовж наступних трьох років.

Інші ж заходи, хоч і стосуються розвитку громадянського суспільства, не передбачають жодного фінансування ні з обласного бюджету, ні з інших джерел фінансування. До прикладу, сприяння роботі громадської ради при ОВА, координаційної ради з питань сприяння розвитку громадянського суспільства та іншого ресурсного забезпечення їхньої діяльності.

Інформацію про затвердження обласної програми було оприлюднено на сайті Хмельницької ОВА 27 вересня, сам же наказ датується 20 вересня. Разом з наказом оприлюднено паспорт програми і додаток до неї з переліком заходів. Раніше цю програму розглядала та затверджувала Хмельницька обласна рада.

“Все, що розписано як сприяння розвитку громадянського суспільства, відповідає цим напрямкам. Щодо затвердження програми, то, відповідно до пп. 3 п. 3 ст. 10 ЗУ “Про правовий режим воєнного стану”, у разі утворення обласної військової адміністрації на період дії воєнного стану обласні ради не здійснюють свої повноваження. Саме тому програма не затверджувалась облрадою”, – пояснила докторка наук з державного управління, професорка, експертка Інституту політичної освіти Вікторія Філіппова. 

Керівник Програми розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба вважає позитивним рішенням, що в Хмельницькій області з'явилась обласна програма сприяння розвитку громадянського суспільства. Але, додав експерт, фінансування отримали лише заходи, які радше потрібні владі, а не громадськості.

“Чомусь заходи, важливі для активістів і громадських організацій, залишилися без фінансування, наприклад проведення річного форуму інститутів громадянського суспільства, семінари для розбудови спроможності ІГС тощо. Натомість фінансування в розмірі 1 мільйон 105 тисяч гривень на рік отримали лише заходи, які радше потрібні владі, а не громадськості. Наприклад, інформування населення щодо соціально-економічного, суспільно-політичного та культурного розвитку області (читай: про діяльність обласної влади), випуск друкованої продукції з актуальних питань у всіх галузях діяльності області (читай: про діяльність обласної влади), технічна підтримка та модернізація офіційного вебсайту ОДА (також про діяльність влади)”, – пояснив Максим Лациба.

Водночас директорка департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької обласної державної адміністрації Інна Михайлова пояснила це так:

“Програмою передбачено фінансування найнеобхідніших заходів у воєнний час. Решта заходів проводяться без залучення фінансового ресурсу на громадських та волонтерських засадах. У воєнний час вважаємо це правильним. Так, передбачено фінансування на виготовлення та розповсюдження соціальної реклами щодо реалізації державної політики, зокрема з питань розвитку громадянського суспільства. Також на інформування населення щодо розвитку громадянського суспільства шляхом розміщення відповідних матеріалів у медіа, на інших інформаційних ресурсах”.

Однак Максим Лациба нагадав, що “Президент України Володимир Зеленський своїм указом №487 затвердив Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні й дав чіткі завдання місцевій владі щодо заходів, які мають створити сприятливе середовище для волонтерів, активістів, громадських і благодійних організацій”.

“Очевидно, що Хмельницька обласна програма розвитку громадянського суспільства потребує вдосконалення, мають з'явитися нові заходи й кошти на їхню реалізацію. Наприклад, обласний конкурс проєктів для громадських організацій (ГО) і фондів, гаряча лінія правових консультацій для волонтерів, школа громадського діяча (набір семінарів зі створення і розбудови спроможності ГО, благодійного фонду, органу самоорганізації населення), дні відкритих дверей в обласних та районних держадміністраціях і місцевих радах, закупівля соціальних послуг в інститутів громадянського суспільства тощо”, – наголосив Максим Лациба.

Нагадаємо, обласна програма сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021–2023 роки затверджувалася Хмельницькою обласною радою 24 вересня 2020 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!