ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Хмельницьким студентам та викладачам провели лекцію "Вивчай та розрізняй"

27.10.2023, 11:21
Альона Береза
Фото - Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека
Фото - Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека

Бесіду-застереження “Вивчай та розрізняй” про медіаграмотність для викладачів та студентів Хмельницького базового медичного фахового коледжу прочитала регіональна представниця ІМІ та журналістка ЖАР.INFO Альона Береза разом із журналістом Харківського антикорупційного центру та хмельницького видання “Є” Павлом Новиком.

Захід відбувся 25 жовтня в Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці з нагоди Міжнародного тижня відкритого доступу та Глобального тижня медійної та інформаційної грамотності, повідомили на фейсбук-сторінці Хмельницької бібліотеки.

Фото – Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека

Під час зустрічі журналісти розповіли про свою професійну діяльність та про те, чому важливо читати саме перевірені медіа, а також про те, чому важлива медіаграмотність, особливо в умовах війни. 

Представниця ІМІ Альона Береза розповіла також про особливості моніторингової діяльності та про її результати, порадила, які ресурси варто читати, а до інформації яких варто ставитися насторожено та критично. Не оминули й питання щодо месенджера Telegram та проблеми анонімних телеграм-каналів.

“Ми живемо в епоху, коли війна ведеться не лише фізична, а й інформаційна. Ми живемо в часи, коли цінність незалежних медіа чомусь втрачається, а популярності набирають телеграм-канали, які банально беруть інформацію в медіа, досить часто навіть не посилаючись на них. На власному прикладі нашої редакції спробувала продемонструвати, чому потрібно все ж таки нашій молоді критично обирати джерела інформації та цінувати ті медіа, які працюють за стандартами”, – поділилася враженнями Альона Береза.

Також журналістка порадила декілька лайфхаків, які використовує у своїй діяльності: не клікати підозрілі посилання, мати двофакторну аутентифікацію та не користуватися єдиним паролем до всього.

Водночас журналіст Павло Новик показав студентам плагіни для браузерів для верифікації зображень, ознайомив з діяльністю кількох всеукраїнських фактчекерських проєктів та показав, де можна завантажити посібник з медіаграмотності. 

“Інформаційна гігієна дуже важлива для суспільства, особливо під час війни. Адже в епоху споживання великої кількості контенту людина може потрапити не лише під вплив російської пропаганди, але й наразитися на шахраїв. Тож під час зустрічі поговорили зі студентами про джерела інформації, їхню верифікацію, перевірку зображень. Навіть банальні способи перевірки постів, такі як пошук першоджерела та зворотний пошук фотографій, у соціальних мережах дозволяють виявити фейки. Молодь зазвичай споживає багато контенту і не часто замислюється про якість та правдивість тих же роликів у TikTok. Моє завдання було трохи пояснити ризики та розповісти про прості способи перевірки інформації”, – розповів Павло Новик.

Фото Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека

Своєю чергою студенти цікавилися, з яких ресурсів краще читати достовірну інформацію, як відрізняти фейки, які видання та телеграм-канали є сумнівними. Також багатьох зацікавила можливість перевірки інформації про людину через офіційний сайт судової влади. 

Фото Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека

Також під час заходу було презентовано книжково-ілюстративну виставку “Медіа та інформаційна грамотність: захист від дезінфодемії”.

Глобальний тиждень інформаційної та медійної грамотності, співорганізаторами якого цього року виступають ЮНЕСКО та уряд Хашимітського Королівства Йорданія, відбувається з 24 по 31 жовтня 2023 року на заявлену тему: “Медійна та інформаційна грамотність в цифровому просторі”. 

Liked the article?
Help us be even more cool!