ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Із радіоведучого у фіксери: львів'янин Юрій Шивала розповів про роботу з іноземними медіа

30.06.2022, 10:32
Фото - Юрій Шивала
Фото - Юрій Шивала

Радіоведучий “Львівської хвилі” Юрій Шивала став польовим продюсером для іноземних медіа фактично з початку повномасштабного російського вторгнення. Йому вже вдалося попрацювати з колегами з Америки, Норвегії, Франції, Туреччини та Польщі. 

Про це Юрій Шивала розповів в інтерв’ю ІМІ.

Це були і друковані видання, і радіо-, ТБ-медіа. Разом з іноземними журналістами вони готували репортажі, документальні фільми і обїздили 11 областей України. 

Юрій розповів, що саме від фіксера залежить, який контент транслюватиметься на багатомільйонну світову аудиторію. Адже, за його словами, у твою роботу входить знайти цікаві теми, героїв, домовитися про інтерв'ю, а також пояснювати іноземним журналістам місцевий контекст. 

“Ми, локальні люди, розуміємо контекст подій, які відбуваються. Часто журналісти, які приїжджають, можуть знати контекст в тій чи іншій мірі. Або не знати якихось локальних деталей. Тому журналістам треба пояснювати багато моментів і треба виловлювати наративи, які не часто, але все ж можуть проскакувати в журналістів. Наприклад, росія просувала наратив, що полк “Азов” - це нацисти. Журналісти, які  приїжджають, хочуть розібратися в тому, хто ж такі азовці”, - зазначив він.

Найважче Юрію Шивалі було працювати у Бучі та на фронті. Однак, на думку Юрія, ця робота є важливою і люди мають бачити те, що відбувається на передовій. 

“Ти приїжджаєш у Бучу і бачиш десятки трупів, які розкладаються, бачиш людей, які знаходять тіла своїх родичів. Це все дуже складно морально. Ти точно ніколи не мріяв і не думав, що такий хоррор, який відбувався на окупованих територіях, зможеш бачити на відстані витягнутої руки. Але тобі потрібно зібратися і спілкуватися з людьми, з жертвами, родинами жертв. Другий найскладніший момент - це робота на фронті. Ти розумієш, що буквально кожних п'ять хвилин відбувається обстріл, тобі не можна стояти з командою на одному місці, за декілька десятків метрів від тебе може впасти снаряд”, - додав фіксер. 

Так, за декілька кварталів від Юрія Шивали та його команди, у Лисичанську загинув журналіст французького телеканалу BFMTV Фредерік Леклерк-Імхофф. Разом вони жили в одному готелі і напередодні снідали. 

Фіксер зазначив, що не помітив різниці між роботою іноземних та українських медіа. З великою кількістю обладнання та охороною приїжджають популярні світові медіа. А всі інші - з технікою та засобами індивідуального захисту. Однак, усі дотримуються журналістських стандартів. 

“Незважаючи на те, що журналісти дотримуються принципу нейтралітету і об'єктивного висвітлення інформації, звичайно, вони підтримують українську сторону. Їх дивує, безглуздість цієї війни, чому вона розпочалася, що росія придумала якісь свої імперіалістичні і пропагандистські теорії про вигаданих нацистів, братські народи. Велика кількість журналістів працювали в Сирії, Іраку, Афганістані, але вони в шоці, наскільки ця війна жорстока і кровопроливна. Їх шокують воєнні злочини росіян”, - каже Шивала.

А тим, хто планує їхати висвітлювати події у гарячі точки, Юрій Шивала радить:

  • пройти курси домедичної підготовки, 
  • мати якісні засоби індивідуального захисту (каску, бронежилет, аптечку)
  • взяти із собою спальник, каремат, якщо доведеться заночувати у бліндажі чи підвалі, адже, робота на фронті може бути непередбачуваною,
  • моніторити безпекову ситуацію в регіоні, куди ви плануєте поїхати
  • мати контакти прессекретарів або ж військових, які працюють на конкретній території. 
Liked the article?
Help us be even more cool!