ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Кримська правозахисна група отримала премію "Тюльпан прав людини" від посольства Нідерландів

Фото – ZMINA
Фото – ZMINA

Голова Кримської правозахисної групи (КПГ), координаторка Експертної мережі Міжнародної Кримської платформи Ольга Скрипник та її громадська організація 7 вересня 2023 року отримали від посольства Королівства Нідерландів в Україні премію “Тюльпан прав людини”, повідомляє ZMINA.

Команда КПГ займається моніторингом і документуванням воєнних злочинів у тимчасово окупованому Росією Криму з 2014 року.

Посол Нідерландів Йеннес де Мол подякував Кримській правозахисній групі за інформування становища прав людини в Криму. 

“Нам дуже важливо дізнатися про злочини окупаційної влади, щоб вчасно реагувати та впливати на політику довкола Криму. Ми вдячні всій команді за ті аналітичні матеріали, рекомендації, за адвокаційні кампанії та привернення уваги до порушень прав людини в Криму. Завдяки вашій роботі весь світ бачить політичні репресії, відсутність будь-якої свободи слова, мілітаризацію дітей, витіснення всього українського та штучне заміщення корінного населення, утиснення прав релігійних меншин та мобілізацію кримчан до лав російської армії”, – сказав Йеннес де Мол.

Він вказав, що з початку повномасштабного вторгнення такі ж злочини Росія продовжує вчиняти на тимчасово окупованих частинах Півдня та Сходу України, та переконаний, що Росія відповість за скоєні міжнародні злочини.

За словами посла, Нідерланди разом з партнерами підтримують збір доказів та документування міжнародних злочинів. Він також привітав початок роботи на базі Євроюсту Реєстру збитків та створення Міжнародного центру з розслідування злочину агресії проти України. Наступним кроком, за його словами, буде створення спеціального трибуналу.

Йеннес де Мол висловився за продовження тиску на Росію “всіма можливими засобами”, щоб політв’язні, зокрема Леніє Умєрова, Наріман Джелял, Владислав Єсипенко, Максим Буткевич, якнайшвидше вийшли на свободу.

Ольга Скрипник під час своєї промови відзначила роботу кожного учасника Кримської правозахисної групи, назвавши своїх колег “кримською родиною”. 

Вона також згадала колегу, правозахисницю Олену Лисенко, яка померла через коронавірус 2021 року. “Тут разом з нами мала б бути Олена Лисенко… Вона була великим серцем нашої команди. Майже весь свій час вона присвячувала бранцям Кремля. Я б хотіла, щоб рідні Олени знали, що “Тюльпан прав людини” – також її нагорода. Олена попереджала нас, що буде велика війна з Росією”, – згадала Ольга Скрипник.  

Крім того, вона подякувала партнерським громадським організаціям, Прокуратурі Автономної Республіки Крим, Представництву Президента України в АРК, правозахисним коаліціям та посольствам інших країн, які залишаються працювати в Україні. 

Під час вручення нагороди гості оглянули виставку з 10 фотографій про кримськотатарські родини, які постраждали від політично вмотивованого переслідування в Криму з 2014 року. 

Посольство Нідерландів в Україні номінувало Кримську правозахисну групу на Global Human Rights Tulip Awards. Переможець міжнародної премії стане відомий у грудні 2023 року в Гаазі.

“Тюльпан прав людини” – нагорода уряду Нідерландів, ініційована міністерством закордонних справ королівства. Із 2008 року вона щорічно присуджується правозахисникам та організаціям, що підтримують права людини на глобальному рівні. Окрім цього, з 2018 року посольства Нідерландів у різних країнах теж вручають місцеві нагороди активістам та правозахисникам, які захищають права людини.

Нагадаємо, правозахисну премію “Тюльпан” у 2022 році отримала правозахисниця Ольга Решетилова та Медійна ініціатива за права людини. У 2021 році – директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк та голова громадської організації “Інсайт” Олена Шевченко, у 2020 році – голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик і заступниця голови центру “Жіночі перспективи” Марта Чумало, у 2019 році – кримська адвокатка Ліля Гемеджи та одеський активіст Віталій Устименко, у 2018 році – співзасновник громадської організації “Доступно.UA” Дмитро Щебетюк.

Liked the article?
Help us be even more cool!