ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Криворізький сайт "На часі" опублікував незаблюрені фото та відео загиблої від удару РФ жінки

Криворізький сайт “На часі” опублікував фото та відео з місця влучання російської ракети в Кривому Розі та не заблюрив тіло загиблої жінки. Також публікації не містили позначок про чутливий контент.

Про це повідомляє представниця Інституту масової інформації в Дніпропетровській області.

На сайті фотографія з чутливим контентом з'явилася в публікації із заголовком “Ракетна атака на Кривий Ріг: три влучання, є загиблі, серед поранених – діти”. 

Новина немає жодних позначок про те, що тут може бути чутливий контент. У публікації зібрано хронологію подій щодо влучання російської ракети в будинок у Кривому Розі ввечері 12 березня 2024 року. 

Також матеріал доповнено 12 фотографіями. На одній із цих фотографій тіло людини. Це зображення не заблюрили, єдине, що відволікає від шокувального контенту, – це водяний знак сайту на тілі людини. 

Інститут масової інформації зробив скриншоти із сайту, проте з етичних міркувань подаємо ці знімки в нашій публікації заблюреними.  

Тіло загиблої людини на місці трагедії в Кривому Розі. Скриншот із сайту "На часі"

Заголовок новини без позначок про чутливий контент. Скриншот із сайту "На часі"

У своєму телеграм-каналі ресурс опублікував відео, яке також не мало попередження про те, що саме там буде. У відео чоловік говорить, що це його мама, а людина з-за камери перепитує, чи це справді його мама, та уточнює, чи вона йшла додому. 

Підписали відео “Це моя мама. Вона йшла додому”, – чоловік упізнав серед загиблих матір. Русня горітиме у пеклі”. Це відео станом на 12:00 13 березня набрало 8236 переглядів. Канал у телеграмі “На часі: Кривий Ріг” має 9187 підписників. 

Скриншот з відео в телеграм-каналі "На часі". Жінка загинула внаслідок влучання російської ракети в будинок у Кривому Розі

Експертка ІМІ Олена Голуб говорить, що під час війни медіа повинні відображати події, проте не варто забувати про те, як це правильно оформлювати, щоб не травмувати читачів та глядачів. 

“Фото та відео з пораненими та травмованими людьми можуть погіршувати емоційну стійкість, а іноді й узагалі вводити вже травмованих людей у депресивні стани. Тому я б наполягала на тому, що, якщо медіа і ставить подібний контент, він має бути маркований як шокувальний на рівні заголовка. Тоді люди зможуть самі визначати, дивитися їм ці кадри чи не варто. І, звісно, блюрити обличчя, якщо людина не давала згоди на публікацію власних фото. Особливо варто чутливо підходити до подібних зображень з дітьми. І взагалі потрібно пам'ятати, що висвітлювати дітей можна лише за згоди батьків або ж офіційних опікунів. Ця норма фігурує практично в усіх професійних кодексах, але в нас іноді нею нехтують”, – говорить Олена Голуб.

Юрист ІМІ Роман Головенко пояснює, що, якщо публікація немає попередження про чутливий та шокувальний контент, то це можна вважати значним порушенням, відповідно до Закону “Про медіа”. 

“Закон “Про медіа” передбачає, що онлайн-медіа можуть демонструвати “великим планом тіл(о) померлої, такої, що вмирає, або жорстоко понівеченої людини, крім випадків, якщо така демонстрація необхідна для ідентифікації особи...” та “за умови забезпечення належного попередження про потенційну шкідливість такої інформації для дітей”. Якщо такого попередження не було, то це вважатиметься значним порушенням п. 11 ч. 3 ст. 112 (відповідальність суб’єктів у сфері онлайн-медіа)”, – говорить Роман Головенко. 

Також юрист додає, що сайт, навіть якщо він не зареєстрований як онлайн-медіа, підпадає під регулювання Закону “Про медіа”. Проте телеграм-канал вважатиметься онлайн-медіа лише в разі добровільної реєстрації.

У коментарі ІМІ адвокатка Наталя Макаренко, яка представляє інтереси сайту, повідомила, що в телеграм-дописі редакція додала опис, що це чутливий контент. У повідомленні на сайті нічого не змінили, адже вважає, що порушення немає.

“В нас є стаття 42 закону України “Про медіа”, яка передбачає питання захисту дітей. Пункт 9, частина 1 він забороняє демонстрацію крупним планом тіла померлого. В даному випадку ми вважаємо, що демонстрації великим планом не було. Частина 6 цієї статті закону вона передбачає можливість поширення такої інформації, але у випадку попередження про потенційну шкідливість такої інформації”, – сказала вона.

Водночас адвокатка звернула увагу, що питання “заблюрено” чи “не заблюрено” не врегульовано законодавством.

“До сьогодні, наскільки мені відомо, Національна рада не розробила порядок віднесення тієї чи іншої інформації до відповідної категорії та обрання спеціальних попереджень. Тому що ми маємо обирати ті попередження, які маємо ставити в інформації у відповідності до тих, які будуть затверджені Нацрадою. Тому ми не знаємо, які попередження там мають бути. Щодо питань “заблюрено” чи “не заблюрено” – це не врегульовано законодавством. Тому наразі ми вважаємо, що в нас відсутні будь-які порушення діючого законодавства. На сайті в нас фотографія заблюрена. А в телеграм додали, що це чутливий контент”, – повідомила Наталія Макаренко.

Голова Дніпропетровської військової адміністрації Сергій Лисак увечері 12 березня 2024 року у своєму телеграмі повідомив про вибухи в Кривому Розі та пожежу в багатоповерхівці. Станом на 10:30 13 березня відомо про чотирьох загиблих людей. Три жінки та чоловік. Жінкам було 45, 49 та 55 років. Особу чоловіка встановлюють. У лікарнях перебуває 20 травмованих. Четверо дорослих та двоє дітей “важкі”, повідомляє Сергій Лисак.

Liked the article?
Help us be even more cool!