ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Луцькі журналісти зробили новину з жартівливого допису, що Шевченко намалював замок Любарта

10.01.2024, 17:51
Мая Голуб

Луцькі журналісти зробили новину з жартівливого фейсбук-допису місцевого краєзнавця Олександра Котиса про те, що Тарас Шевченко намалював замок Любарта в Луцьку.

Про це повідомляє представниця ІМІ у Волинській області.

Краєзнавець Олександр Котис опублікував на своїй фейсбук-сторінці картина замку в Черську в Польщі, жартома зазначивши, що це замок Любарта і його намалював Тарас Шевченко. У пості він написав: “Замок Любарта в Луцьку і церква святого Петра. Невідомий малюнок Тараса Шевченка, 1862”. Згодом Олександр Котис уточнив у коментарях під своїм дописом, що насправді на картині малюнок Наполеона Орди, на якому зображено замок у Черську, що розташований на південь від Варшави. Луцький і Черський замки подібні в'їзними вежами, а також рельєфом місцевості.

Скриншот – Мая Голуб

Як розповів Олександр Котис представниці ІМІ, він спеціально вказав іншого автора картини, щоб побачити, хто вгадає, як усе насправді. А також що навмисно написав 1862 рік, бо сподівався, що багато хто пам'ятає, що Тарас  Шевченко помер за рік до того – у 1861-му. Але, за його словами, увагу на це звернули лише двоє користувачів соцмережі в коментарях.

Він додав, що оригінальний малюнок Орди зберігається в Національному музеї в Кракові.

Картина фейсбук Олександра Котиса

Фейсбук-допис краєзнавця був обмежений лише для його друзів, але це не завадило іншим користувачам зробити з цього новину. Після публікації посту Олександра Котиса на сайті “Конкурент” з'явилася новина із заголовком “Луцьк – на невідомій картині Тараса Шевченка” на основі посту краєзнавця. У ній медіа вказало з посиланням на автора допису, що картину створено 1862 року. 

Скриншот – Мая Голуб

Згодом видання змінило заголовок на “Луцьк – на невідомій картині Тараса Шевченка, але це неточно” і доповнило новину, що картина насправді не Шевченка, а Наполеона Орди, а на зображенні Черський замок.

Скриншот Мая Голуб
Liked the article?
Help us be even more cool!