ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Максим Буткевич перебуває в колонії на окупованій Луганщині – батько

Фото – фейсбук Максим Буткевич
Фото – фейсбук Максим Буткевич

Український правозахисник та військовополонений Максим Буткевич перебуває у виправній колонії №2 міста Хрустальний на території окупованої Луганської області. 

Про це повідомив ІМІ батько Максима Олександр.

За словами батька, таку відповідь Федеральна служба виконання покарань РФ (ФСВП) надала на запит Леоніда Соловйова, адвоката Максима.

Олександр Буткевич зазначив, що ФСВП відповіла адвокату “після довготривалого мовчання”, понад три місяці, після 22 серпня 2023 року, коли апеляційний суд у Москві залишив чинним “вирок” Максиму.

У відповіді ФСВП йдеться, що Максим Буткевич “отбывает меру уголовного наказания” у виправній колонії № 2 “г. Красный Луч (українська назва Хрустальний. – Ред.), г. Вахрушево (українська назва Боково-Хрустальне. – Ред.)”. 

Як повідомляв ІМІ, у листопаді 2023 року батько Максима Буткевича Олександр повідомив, що після засідання першого апеляційного суду в Москві, яке відбулося 22 серпня 2023 року, про місце перебування Максима відсутні будь-які відомості.

22 серпня в Москві перший апеляційний суд загальної юрисдикції залишив чинним "вирок" правозахиснику і журналісту, військовослужбовцю Максиму Буткевичу, засудженому до 13 років колонії суворого режиму окупаційним судом у Луганську.

10 березня 2023 року на офіційному сайті слідчого комітету Російської Федерації оприлюднили інформацію про "вироки" псевдосудів ОРДЛО щодо трьох засуджених українських військовополонених – Максима Буткевича (13 років ув’язнення), Віктора Похозея (8,5 років) та Владислава Шеля (18,5 років).

Їх визнали винними "в жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні в збройному конфлікті заборонених методів" (ч. 1 ст. 356 КК РФ). 

13 березня 2023 року правозахисники, медійники, волонтери та активісти закликали звільнити незаконно засудженого окупантами військовополоненого Максима Буткевича. МЗС України також закликало міжнародну спільноту засудити вирок військовополоненому правозахиснику Буткевичу.

У червні 2022 року правозахисник, журналіст і співзасновник Центру прав людини ZMINA та ГО "Громадське радіо", військовослужбовець Максим Буткевич потрапив у російський полон у районі захоплених пунктів Золоте і Гірське Луганської області. Про взяття в полон Буткевича російські пропагандисти повідомили ще 24 червня, опублікувавши відео допиту. 

У вересні 2022 року міністерство оборони Росії визнало утримання в полоні Максима Буткевича. Наразі він перебуває на тимчасово окупованій території Луганської області.

Liked the article?
Help us be even more cool!