ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Microsoft виявила, що РФ розпочала цифрові операції впливу на вибори в США

18.04.2024, 12:50

Корпорація Microsoft 18 квітня заявила, що протягом останніх 45 днів російські цифрові операції впливу на майбутні президентські вибори в США активізувалися, але в меншому масштабі, ніж під час минулих виборів, пише Reuters.

Пов’язані з Росією облікові записи поширюють контент, націлений на американську аудиторію, зокрема з критикою американської підтримки України у війні з Росією, йдеться у звіті дослідників Microsoft.

Посольство РФ у Вашингтоні не відповіло на звернення видання по коментар, але минулого місяця Кремль заявляв, що в листопаді 2024 року не втручатиметься в американські вибори. Російський уряд також відкинув звинувачення США в організації кампаній впливу на американські президентські вибори у 2016 і 2020 роках.

Попри те що російська активність не така інтенсивна, як під час попередніх виборів, вона може посилитися найближчими місяцями, вважають у Microsoft.

“Повідомлення щодо України в традиційних медіа й соцмережах протягом останніх двох місяців набрали обертів, причому до тих щонайменше 70 видів пов’язаної з Росією активності, які ми спостерігаємо, входять як приховані, так і відкриті кампанії”, заявили в Microsoft.

Там додали, що “найплідніша” з таких російських кампаній пов’язана з адміністрацією президента РФ. Інша полягає в поширенні дезінформації в інтернеті різними мовами, причому зазвичай першоджерелами таких дописів є публікації нібито інформаторів чи громадських журналістів на відеоканалах. Ці публікації потім просуває мережа вебсайтів на кшталт DC Weekly, Miami Chronical і The Intel Drop.

“Зрештою, після кількох днів або тижнів циркулювання наративу в інтернеті американська аудиторія починає повторювати й поширювати цю дезінформацію, ймовірно не знаючи, звідки та походить”, – заявили в Microsoft.

“Відчутний стрибок” був помічений у хакерській активності російської групи, що в Microsoft називають Star Blizzard або Cold River, основними цілями якої є західні аналітичні центри, повідомила компанія.

“Зосередження Star Blizzard на американських політичних діячах і урядових колах може бути першою в низці майбутніх кіберкампаній, покликаних просунути вигідні Кремлю результати на тлі листопадових виборів”.

Американські політичні оглядачі зазначають, що однією з ключових проблем для виборів у США є зловмисне використання іноземними конкурентами штучного інтелекту, пише Reuters; втім, у Microsoft заявляють, що за їхніми даними, прості цифрові підробки є поширенішими, ніж дипфейки. Змінені аудіо мають більший вплив, ніж відео, додали в компанії.

Як повідомляв ІМІ, у квітні 2024 року підтримувані російським урядом хакери використали свій доступ до системи електронної пошти Microsoft для викрадення листування між посадовцями та технічним гігантом. 2 квітня агентство попередило, що хакери використовують дані автентифікації, які передаються електронною поштою, щоб спробувати зламати клієнтські системи Microsoft, зокрема системи невизначеної кількості урядових установ.

Також у квітні компанія Microsoft попередила, що Китай спробує втрутитись у вибори в США, Південній Кореї та Індії цього року за допомогою контенту, створеного штучним інтелектом.

Марія Ігнатьєва

Liked the article?
Help us be even more cool!