ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міська рада Дніпра відмовилися позбавити звання "почесного громадянина" Брежнєва

14.09.2023, 14:50

Міська рада Дніпра відмовилися позбавити колишнього секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва звання почесного громадянина, оскільки “підстав для позбавлення його звання немає”.

Про це йдеться у відповіді виконувача обов'язків міського голови Дніпра на петицію, зареєстровану на сайті місцевих петицій 25 травня 2023 року.

Автор петиції просив позбавити звання “Почесний громадянин міста Дніпра” радянського державного та партійного діяча Леоніда Брежнєва відповідно до Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

Петиція станом на 13 вересня не набрала потрібних трьох тисяч голосів, а лише 41 голос, тому її не розглядали на сесії міської ради. 

У міськраді нагадали, що звання “Почесний громадянин міста Дніпропетровська” було засновано в місті 1978 року, надали його Брежнєву в 1979 році. Проте 2017 року рішення про заснування цього звання втратило чинність.

Також у міськраді додали, що, відповідно до положення про звання “Почесний громадянин міста Дніпропетровська”, позбавити звання можна в разі особистого звернення громадянина та набрання законної сили обвинувальним вироком щодо громадянина. 

Оскільки, зазначила міськрада, Брежнєв помер у 1982 році, а Закон України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки” було ухвалено 9 квітня 2015 року, “підстав для позбавлення його звання немає”.

Леонід Брежнєв (1906–1982 роки) народився в місті Кам'янському (колись Дніпродзержинськ) Дніпропетровської області. 

Як зазначає представниця ІМІ в Дніпрі, зараз у списку почесних громадян міста (Дніпропетровська / Дніпра) 49 осіб. Позбавлено такого звання трьох – російського співака, що підтримував режим Путіна, Йосипа Кобзона; ексвіцепрем'єр-міністра України, голову Дніпропетровської обласної державної адміністрації з березня 2010 до грудня 2012 року Олександра Вілкула та колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка.

Нагадаємо, 25 травня 2023 року Київська міська рада позбавила звання Леоніда Брежнєва “Почесний громадянин міста Києва”.

Ольга Василець, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!