ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Міський голова Миколаєва пообіцяв раз на місяць запрошувати журналістів на апаратні наради

30.07.2021, 12:06
Фото – news.pn
Фото – news.pn

Міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич пообіцяв щомісяця проводити відкриту для засобів масової інформації та громадськості апаратну нараду з підлеглими.

Про це повідомляє місцеве видання “Шиповник”.

За його словами, апаратні наради стали “закритими” для ЗМІ через пандемію коронавірусу.

“Це пов'язане з коронавірусом. Зараз уже зняли всі обмеження. Думаю, що ми будемо запрошувати на апаратні наради раз на місяць представників ЗМІ та громадськості”, – сказав Олександр Сєнкевич у коментарі виданню.

Як повідомляє представниця ІМІ в Миколаївській області, апаратні наради в міській раді Миколаєва проходять щопонеділка під керівництвом або міського голови Олександра Сєнкевича, або його першого заступника. На нараді, де обговорюються поточні міські проблеми, присутні заступники міського голови, а також представники районних адміністрацій, іноді також керівники інших структурних підрозділів міської ради. Раніше всі такі наради в міськраді Миколаєва були відкритими для ЗМІ. 

Проте у 2016 році Олександр Сєнкевич заявив, що апаратні наради мають проходити в закритому режимі, оскільки “через присутність журналістів, посадовці мовчать та не повідомляють про проблеми”, писало видання “Шиповник”.

Починаючи з 2019 року доступ для журналістів на апаратні наради остаточно закрили. Водночас у міськраді заявляли про наміри проводити двічі на місяць відкриті для ЗМІ наради, що певний час виконувалося. Проте згодом журналістів перестали запрошувати на апаратні наради.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що недопуск журналістів на нараду є перешкоджанням законній діяльності журналіста.

Він навів частину другу статті 25 Закону України “Про інформацію”, у якій ідеться, що “журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів  владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством”.

“Обмеження цього права журналіста, зокрема присутності журналіста на апаратній нараді, може бути лише в певних визначених законом випадках, наприклад під час нарад з обговоренням питань, пов'язаних з державною таємницею тощо. Тобто закритою не може бути нарада як така, закритими можуть бути лише певні питання, які обговорюються на такій нараді.

Тому недопуск журналістів на нараду в органі місцевого самоврядування без визначених законом підстав є перешкоджанням законній діяльності журналіста і може тягнути за собою передбачену законом відповідальність”, – зазначив юрист.

Як повідомляв ІМІ, 20 травня в Миколаєві охорона міської ради не пускала представників засобів масової інформації на сесію міськради. Через деякий час журналістів пропустили, але місця для них у сесійній залі не були передбачені.

Liked the article?
Help us be even more cool!