ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Сумщині журналістів у жовтій зоні військові супроводжуватимуть на постійній основі – представниця ІМІ

12.02.2024, 17:35

У зоні оперативно-тактичного угруповання військ “Суми” в жовтій зоні запровадили супровід журналістів військовими на постійній основі.

Про це регіональній представниці ІМІ розповіли медійники, що були присутні 9 лютого на зустрічі з пресофіцеркою ОТУ “Суми” Мариною Цвігун щодо роз'яснення нових змін до наказу головнокомандувача №73. 

Так, за словами медійників, у Сумській області в жовтій зоні журналістів на постійній основі супроводжуватимуть військові. Це попри те, що є винятки, коли робота медійників у громадських місцях у жовтій зоні, до яких є вільний доступ цивільного населення, дозволяється без супроводу офіцера.

Джерела ІМІ з ОТУ “Суми” сказали, що, оскільки, згідно з наказом №73, супровід пресофіцера повинен бути “в зонах відпочинку військових” і в “зонах пунктів постійної дислокації”, то, на їхню думку, вся жовта зона підпадає під це визначення без винятків, і всюди журналістам потрібен супровід пресофіцерів, навіть під час роботи з цивільними.

Також, за словами медійників, присутніх на зустрічі, військові на виїзд журналістів до жовтої зони організовують супровід для гарантування їхньої безпеки “з групою вогневого прикриття та супроводом медичної евакуаційної машини”. Джерела ІМІ з ОТУ “Суми” не змогли спростувати цю інформацію і вказали, що вся зона обстрілюється, а отже вони “змушені організовувати захист для журналістів щодня”.

Нагадаємо, що під час внесення останніх змін до наказу №73 з додатка 1 вилучили пункт 1.10, який передбачав, що “в разі виникнення ситуації, яка може загрожувати життю та здоров’ю представників засобів масової інформації”, військові мають негайно припинити їхню роботу на військовому об’єкті. За словами юриста ІМІ Романа Головенка, в новій редакції наказу №73 визначено, що відповідає за безпеку журналіста він сам і його медіа, а не військові (п. 5 додатку 4 до наказу 73 – “Правила роботи представників медіа у районі ведення бойових дій”). Тому така безпекова опіка видається надмірною та обтяжливою для роботи журналістів.

Водночас сама Альона Яцина та її медіа “Кордон.Медіа” повідомили ІМІ, що на них передано орієнтування з їхніми прізвищами й номерами авто з наказом нікуди не пропускати. 

ІМІ хотів отримати коментар пресофіцерки ОТУ “Суми” Марини Цвігун щодо змін до наказу №73, проте вона зазначила, що не має права надавати коментарі.

Що відомо про зміни до наказу №73

6 лютого 2024 року були оприлюднені зміни, підписані Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, до наказу №73 “Про організацію взаємодії між Збройними Силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану”.

Низка змін передбачає полегшення доступу журналістів до червоної та жовтої зони. Змінився і принцип зонування: доступ до територій, де проживають цивільні мешканці, залишається вільним для акредитованих журналістів і не потребує додаткових дозволів чи організації супроводу.

А зони вводяться не щодо територій, а на конкретні військові об'єкти. А також відтепер військові не є відповідальними за безпеку журналістів, що працюють у зоні бойових дій.

Liked the article?
Help us be even more cool!