ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

На Вінниччині затримали дружину ексрегіонала, яка шпигувала за ЗСУ та вихваляла Путіна

Затримана дружина ексрегіонала, яка вихваляла Путіна та шпигувала для ФСБ на Вінниччині. Фото – Офіс ГПУ

Служба безпеки України повідомила про підозру жительці міста Гайсин (Вінницька область), яка збирала інформацію про Сили оборони у Вінницькій області та виправдовувала збройну агресію Росії.

Про це повідомляють СБУ та Офіс генерального прокурора.

Фігуранткою виявилася дружина колишнього функціонера Партії регіонів, який до 2015 року очолював місцеву райраду. До поля зору російської спецслужби вона потрапила через свою антиукраїнську активність у забороненій соцмережі "Однокласники" й була завербована.

За даними слідства, жінка почала співпрацювати з ворогом 2023 року. Вона збирала відомості про аеродроми з бойовими літаками та гелікоптерами ЗСУ і наявність ППО поблизу авіаційних об’єктів. Також вона цікавилася геолокаціями медзакладів, де лікуються українські захисники, та розвідувала маршрути руху військових ешелонів. 

"З липня по жовтень 2023 року підозрювана щонайменше вісім разів передала російському кураторові дані про розташування військових частин, блокпостів, засобів Повітряних Сил і ППО в регіоні. Ці дані ворог використовував для нанесення ударів", – зазначає Офіс ГПУ.

Фото – Офіс ГПУ

В однокласниках, встановило слідство, фігурантка з анонімного акаунту закликала до підтримки російського президента Володимира Путіна та виправдовувала вторгнення російських військ в Україну, а також висловлювала підтримку військовим РФ та кадирівцям.

Під час обшуків у помешканні затриманої вилучили мобільні телефони та планшет, які вона використовувала для комунікації з ФСБ.

Фігурантці повідомили про підозру за п’ятьма статтями Кримінального кодексу України. Їй інкриміновано розповсюдження матеріалів із закликами до повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України, державну зраду, публічні заклики до агресивної війни, виправдовування, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України та глорифікацію її учасників (ч. 2 ст. 109, ч. 1 ст. 110, ч. 2 ст. 111, ст. 436, ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Суд  обрав їй запобіжний захід – тримання під вартою. Їй загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Фото – Офіс ГПУ
Liked the article?
Help us be even more cool!