ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Національна академія внутрішніх справ відмовилась надати “Слідству.Інфо” запитувану інформацію

10.01.2022, 14:07
Фото - protocol.ua
Фото - protocol.ua

Національна академія внутрішніх справ України відмовилась надати “Слідству.Інфо” інформацію про земельні ділянки, які знаходяться в підпорядкуванні навчального закладу, повідомляє “Доступ до правди” з посиланням на “Слідство.Інфо”.

За даними “Слідства.Інфо”, загалом територію Національної академії внутрішніх справ України (НАВСУ) забудували 19-ма житловими будинками на 1892 приватні квартири. При цьому, станом на 1 жовтня 2021 року, в академії навчалось лише 1825 студентів. 

Найбільше будівель на землі академії зводиться під заміський елітний житловий комплекс O2 Residence, який зводиться київським забудовником SAGA Development, який належить бізнесмену та ексчиновнику Андрію Вавришу. На ділянці коло оточеного лісом озера зростає 12 будинків на 880 квартир. Водночас земля має рекреаційне призначення – тобто на ній не можна будувати житло, а тільки інфраструктуру для відпочинку чи спортивних заходів.

При цьому у закладі відмовились пояснити, на яких умовах на їх території відбувається будівництво житлових комплексів, та яку компенсацію за втрачені земельні ділянки отримає академія. Більше того, на запит щодо земельних ділянок, що знаходяться у користуванні закладу, журналістам агенції “Слідство.Інфо” відповіли, що це не є публічною інформацію. Тому відмовились надавати жодні дані.  

“Запит не стосується використання бюджетних коштів, тому для академії відсутні правові підстави надавати відповідь на запит”, – зазначили у відповіді на запит.   

Медіаюристка, адвокатеса ГО “Платформа прав людини” Людмила Опришко каже, що відмова неправомірна.

“У запиті просили надати інформацію стосовно використання земельних ділянок, наданих у користування Академії внутрішніх справ. Зазначена інформація відноситься до суспільно важливої, а Академія є її розпорядником відповідно до пункту 4 частини 2 статті 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації». Крім того, оскільки на землях, відведених Академії, здійснюється житлова забудова, в такому випадку постає питання про належне використання переданого у користування державного чи комунального майна - землі. Частина 5 статті 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації» прямо забороняє обмежувати доступ до такої інформації. Отже, відмовляючи у наданні інформації на запит, Академія порушує Закон України «Про доступ до публічної інформації”, - зазначила Людмила Опришко.

Вона також додала, що інформація про земельні ділянки та їхніх власників оприлюднюється через Публічну кадастрову карту, що є частиною політики відкритих даних. Тобто інформація щодо того, які землі належать до власності університетів зокрема, є відкритою, та може бути надана у відповідь на запит про публічну інформацію.

Liked the article?
Help us be even more cool!