ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Національний музей історії України менш ніж за добу зібрав кошти на демонтаж "церкви-МАФу"

"Церква-МАФ" біля Національного музею історії України. Фото – Даша Гришина / Вечірній Київ
"Церква-МАФ" біля Національного музею історії України. Фото – Даша Гришина / Вечірній Київ

Національний музей історії України зібрав менш як за добу необхідну суму на демонтаж незаконно побудованої на земельній ділянці музею “церкви-МАФу”. 

Збір музей оголосив 8 квітня, повідомивши на фейсбук-сторінці музею. 

Благодійний фонд розвитку музею оголосив збір на попередній кошторис 772 тисячі для оплати робіт з демонтажу та вивезення сміття.

“Друзі, ви неймовірні, ви зібрали необхідну суму менш як за добу! Ми дуже вам вдячні за вашу небайдужість та зупиняємо збір! ДЯКУЄМО!!!” – зазначили в музеї.

Музей нагадує, що у вересні 2023 року Північний апеляційний господарський суд зобов’язав знести споруду та привести земельну ділянку в попередній стан коштом особи, яка припустилася правопорушення. Рішення суду набуло законної сили й перебуває на стадії примусового виконання з 2 жовтня 2023 року.

“Звісно, очікувати на добровільне виконання судового рішення від людини, яка самовільно захопила земельну ділянку музею та провела на ній самочинне будівництво, не доводиться”, – зазначили в музеї. 

Там додали, що на сьогодні єдиним способом виконати рішення суду та прибрати з території музею сміття є здійснити авансування витрат виконавчого провадження від імені стягувача – музею, залучивши спеціалізоване підприємство, що має дозвіл на проведення робіт, пов’язаних з підвищеною небезпекою.

Нагадаємо, дозвіл на спорудження “церкви-МАФу” на території Національного музею історії Києва та на фундаменті Десятинної церкви 10 століття надав громаді УПЦ МП у 2004 році очільник музею Сергій Чайковський. 

У 2012 році громада отримала право власності на будівлю. Водночас земля залишилась у володінні музею. Знесення споруди музей домагається в суді з 2021 року. 

Територія, на якій збудували МАФ, підпадає під захист ЮНЕСКО, є буферною зоною Софії Київської та входить до заповідника “Стародавній Київ”.

Liked the article?
Help us be even more cool!