ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Нацрада зафіксувала скаргу на "Свої. Кривий Ріг", яке не заблюрило обличчя дитини

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення отримала скаргу щодо матеріалу криворізького видання “Свої. Кривий Ріг”, яке в новині не заблюрило обличчя дитини на фотографіях.

Про це в коментарі регіональній представниці Інституту масової інформації повідомила регіональна представниця Нацради Олена Демченко. 

Попри те що цей ресурс не є зареєстрованим у Нацраді як онлайн-медіа, він однаково підпадає під контроль, зазначає представниця медіарегулятора.

Видання опублікувало 4 березня 2024 року на своєму сайті новину про пошуки восьмирічної дівчинки. Дитину знайшли, проте в матеріал додали фото дитини без блюру. Водночас на фото, де є чоловік, якого затримали в межах цієї справи, наклали блюр на очі. Джерелом фото була вказана Національна поліція.

Водночас поліція на своєму сайті в повідомленні про затримання чоловіка, який викрав малолітню дитину, світлин з дівчинкою не публікувала. Фото зниклої дівчинки поліція опублікувала в новині про розшук 2 березня 2024 року.

Фото затриманого, оприлюднене на офіційному сайті Нацполіції

Олена Демченко зауважує, що в новині є ознаки порушення того, як треба висвітлювати теми з дітьми.

“Так, ми зафіксували це повідомлення. Так, там справді є ознаки порушення того, як треба висвітлювати теми з дітьми. Я написала службову записку, що там є ознаки порушення. Цю службову записку відправила далі на розгляд до Національної ради. Її прийняли, але з'ясувалося, що на той момент це онлайн-видання не було реєстрантом Національної ради. Це не означає, що до нього не можна застосувати санкції, це просто означає, що це може зайняти більше часу, щоб відреагувати на це порушення”, – говорить Олена Демченко. 

Цей випадок, за її словами, Нацрада розглядає за частиною 10 статті 42 Закону України “Про медіа” (захист дітей). Водночас його можна розглядати за тими нормами закону, які не входять до компетенції Нацради щодо дотримання прав дитини, а також етичних норм журналістики. 

Представниця ІМІ намагалась отримати коментар редакції “Свої. Кривий Ріг” щодо цієї ситуації, проте номер виявився поза зоною досяжності. ІМІ готовий опублікувати позицію видання. 

Юрист ІМІ Роман Головенко пояснює: закон про медіа передбачає, що медіа не мають права оприлюднювати фото дитини без згоди батьків.

Він навів частину 10 статті 42, яка передбачає: “Крім виняткових випадків, коли неможливо інакше забезпечити найкращі інтереси дитини, суб’єкти у сфері медіа не мають права без письмової згоди хоча б одного з батьків або інших законних представників дитини оприлюднювати фото дитини, яка зазнала фізичного чи сексуального насилля, а також розголошувати будь-яку інформацію, яка: 1) може сприяти ідентифікації дитини, яка задіяна у провадженні у справах про адміністративні правопорушення, в кримінальному провадженні у будь-якому статусі…” 

“Ймовірно, дитина проходить як потерпіла в кримінальному провадженні. Її вже знайшли, тому не зрозуміло, як оприлюднення її фото могло сприяти її інтересам. Варто простежити, як публікацію такого фото обґрунтує редакція перед Нацрадою”, – зазначив Роман Головенко. 

Представниця Нацради Олена Демченко повідомила, що медіарегулятор розробляє реагування та покарання в подібних ситуаціях, коли медіа не є реєстратором. Норми, які регулюють цей процес, прописано в Законі “Про медіа”, який набув чинності 31 березня 2023 року. 

“Не можна сказати, що це стала процедура, як нам реагувати на порушення онлайн-медіа, які не є реєстрантами. Це живий процес, який опрацьовується. Саме тому потрібно напрацювати базу прецедентів, щоб розуміти, як на них реагувати”, – каже Олена Демченко. 

Скаргу на медіа може написати будь-хто з читачів. Проте вона має містити підстави, конкретні ознаки порушення, і доповнити її слід, наприклад, скриншотами порушень. Далі регіональний представник Нацради чи контрольно-аналітичне управління Нацради визначає, чи справді там є ознаки порушення. Якщо так, то вони фіксуються, визначається, які саме це порушення – “незначне”, “значне”, “грубе”, і вже потім встановлюють засіб реагування.  

На сайті медіа вказано, що у 2021 році “Свої. Кривий Ріг” зареєстроване Міністерством юстиції України як інформаційне агентство. Станом на 17 квітня 2024 року як онлайн-медіа в Нацраді не зареєстроване.

Liked the article?
Help us be even more cool!