ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Невідомі створюють клони Facebook-сторінок відомих журналістів, видалити які важко

Невідомий створив клон Facebook-сторінки письменника, журналіста, військового Вахтанга Кіпіані, використавши його ім’я, фото з його оригінальної сторінки, додавши до цього нецензурне слово.

Про це Кіпіані повідомив на Facebook-сторінці.

“Оскільки мене цей персонаж превентивно забанив, то я не дізнався б про це. Але цю сторінку побачив мій знайомий. Написав скаргу. І компанія, яка всім розповідає про “правила і порядок понад усе” пообіцяла розібратися. Резюме – “Ми перевірили профіль, на який поскаржився ваш друг, і виявили, що він не видає себе за вас і не порушує наші Стандарти спільноти”, – написав Кіпіані.

У коментарі ІМІ він не захотів розповідати деталі цієї історії.

Натомість у коментарях під його дописом креативний директор Львівського Медіа Форуму Отар Довженко зазначив, що мав схожу історію. 

Представниці ІМІ Отар Довженко розповів, що у коментарях під дописом у когось із друзів йому нахамив користувач ім’я Андрій, на аватарці якого було фото собаки.

“Я відповів щось іронічне щодо його фото, після чого він замінив юзерпік на мою фотку, взяту з іншої сторінки (фотографія з якоїсь події). Я кілька разів поскаржився на нього, але Facebook-відповів, що не підтверджує використання мого фото і видавання себе за мене. Потім мені кілька людей писали, що цей акаунт пише проросійські тролівські коментарі під різними дописами”, – розповів Отар Довженко.

За його словами, друзі теж скаржилися на той акаунт, але безрезультатно.

Зрештою креативний Отар звернувся до юриста, заступника директора ЦЕДЕМ Ігоря Розкладая (організація, яка є довіреним партнером Meta).

“Він застосував свої суперсили і знищив цей акаунт”, – сказав Довженко.

Ігор Розкладай у коментарі ІМІ пояснив, що сторінки-клони публічних людей знищує шляхом ескалації кейсів.

“Я відправляю скаргу і описую ситуацію, вказуючи реальну людину і посилання, що це – клон, пояснюю, чому це не справжня людина. Як правило, ці сторінки блокуються. Хоча от тільки сьогодні отримав і сам негативну відповідь щодо створення групи, яка паразитує на назві однієї з філій Суспільного”, – зазначив Ігор Розкладай. 

За його словами, таким чином вдалося заблокувати не один фейковий акаунт колишнього головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного, очільників обласних військових адміністрацій, журналіста Отара Довженка.

“Щодо Залужного, то це – очевидно, російський слід. Щодо решти – наміри можуть бути від дезінформації до звичайнісінького шахрайства і виманювання грошей”, – зазначив Розкладай. 

Нагадаємо, у 2022 році в. о. міністра охорони здоров'я України у 2016–2019 роках Уляна Супрун повідомила, що невідомі створили фейкову сторінку з використанням її імені та фото. Вона подала скаргу на Meta, але їй відповіли, що це не порушує Community Standards. 

“Це моє зображення, моє ім'я, але хтось інший використовує, і Марк Цукерберг вважає, що це не порушення їхніх стандартів”, – зазначила Супрун.

Liked the article?
Help us be even more cool!