ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Окремі тернопільські медіа поширили незаблюрене фото померлої жінки

19.02.2024, 15:00
Ірина Небесна

Щонайменше два тернопільських онлайн-медіа поширили незаблюрене фото померлої жінки, не попередивши про це своїх читачів. Новини публікували з посиланням на допис поліції, яка просила допомогти впізнати померлу.

Про це повідомляє представниця Інституту масової інформації в Тернопільській області, яка промоніторила регіональні медіа.

Так, увечері 16 лютого в окремих тернопільських медіа з’явилася новина про те, що в парку діти знайшли валізу. Покликали дорослих, ті викликали поліцію. І вже правоохоронці виявили у валізі тіло померлої літньої жінки. 

О 21:00 поліція Тернопільської області у фейсбуці опублікувала допис (допис уже відредаговано. – Ред.) із проханням допомогти впізнати померлу. Разом з фотографіями тіла. Без блюру, без попередження про чутливий вміст. Допис про цю ж подію з’явився (допис уже відредаговано. – Ред.) о 22:26 і на особистій фейсбук-сторінці очільника обласної поліції Сергія Зюбаненка. 

Представниця ІМІ промоніторила, що новину і фото без блюру поширили в багатьох місцевих медіа. Телеграм-канали ж переважно заблюрили фото, бо там є така можливість. Зважаючи на чутливий контент, у тексті ІМІ не подає лінків на матеріали, однак усі вони, як і скріни, збережені.

Так, “Перший онлайн” та “Від Тарнополя до Тернополя” опублікували фото без блюру і жодних попереджень про чутливий контент. Зауважимо, що “Від Тарнополя…” скопіювало новину “Першого онлайн”.

Опублікували фото померлої без блюру, хоч і попередили про чутливий вміст у тексті чи заголовках, видання “0352.ua”, “Тернополяни”, “Місто”, “За Збручем” та “Наш День”. 

Деякі медіа, такі як TeNews, “20 хвилин”, “Терен” та “Галас”, фото померлої не дали, однак послалися на першоджерело, допис Нацполіції, і попередили читачів, що за лінком – фото з чутливим змістом. 

Суспільне та “Терноград” дали лінк на фейсбук-сторінку поліції, однак читачів про фото не попередили.

Сайт “Голос” також не опублікував фото, однак без попередження про чутливий контент дав посилання на телеграм-канал “Х*йовий Тернопіль”, де незаблюрені світлини були.

“Погляд”, “Реально”, “Про Те” та “Нова Тернопільська газета” опублікували новини без фото. Однак, судячи з годин публікації, перші три видання зробили новину ще до допису Нацполіції, а “Нова Тернопільська” дала інформацію наступного ранку. 

Що ж стосується телеграм-каналів, то там заблюрене (телеграм має таку функцію) фото померлої жінки рознесли масово. Не опублікували світлини “Терен”, “Тернополяни+”, Суспільне, “Тернопільщина. Онлайн” та “Тернопіль-1”, однак дали інформацію з проханням упізнати померлу, окремі дали також лінк на фейсбук-допис поліції, але попередили про чутливий зміст.

У телеграм-каналі “0352” опублікували фото без блюру, а під ними попередили про чутливий зміст.

“Перший онлайн” опублікував у телеграм-каналі лінк на свій матеріал, де фото померлої жінки у валізі розмістили як головне зображення. 

“Труха” та “Доброго вечора, ми з Тернополя” опублікували заблюрене фото без попередження про чутливий зміст.

“Х*йовий Тернопіль”, “Оперативні новини Тернопільщини”, “Новини Тернополя 20 хвилин”, “Тернопільські новини 24/7”, “Файне місто. Новини Тернополя” розмістили заблюрене фото з попередженням.

Окрім того, видання в заголовках та в самих текстах використовували слово “труп”.

Нагадаємо, якщо йдеться про померлу чи загиблу людину, то коректно використовувати слово “тіло” – з поваги до цієї людини та її близьких.

Ближче до опівночі того ж дня на сторінках Нацполіції Тернопільщини та Сергія Зюбаненка дописи поредагували: забрали заклики допомогти в упізнанні тіла жінки та видалили його фото. 

Відредагований фейсбук-допис тернопільської поліції. Скриншот – ІМІ

“Судячи з коментарів під дописами, чимало користувачів соцмережі не були морально голові побачити таке у своїй стрічці новин, тож просили або закривати такі світлини, або принаймні попереджати. Однак на згаданих ресурсах, які вже встигли їх опублікувати, фото померлої так і залишилися”, – розповіла регіональна представниця ІМІ Ірина Небесна.

Користувачі фейсбуку закликають поліцію коректніше маркувати таку чутливу інформацію. Скриншот ІМІ
Коментарі користувачів під дописом очільника обласної поліції Сергія Зюбаненка. Скриншот ІМІ

За словами директорки ІМІ Оксани Романюк, така поведінка регіональних медіа неприпустима.

“Медіа, які поширили такі незаблюрені фото і не додали позначки про чутливий контент, припустилися грубого порушення професійної етики. Окрім того, завжди перед тим, як писати про смерті, потрібно переконатися, що новина відома рідним і близьким загиблої людини й що масовані повідомлення в медіа не стануть джерелом психотравми. Слід уникати моторошних кадрів також з поваги до пам'яті загиблої людини. Нагадую, що повідомлення від Нацполіції також потребують професійного журналістського опрацювання і відповідального підходу”, – зауважила Романюк.

Раніше ІМІ писав, як національні онлайн-медіа поширили незаблюрене відео підриву гранат у сільраді на Закарпатті. На відео чітко видно обличчя людей, сам вибух та його наслідки, чути крики жертв, які отримують каліцтва в прямому ефірі. Новини з цим відео також не містили позначки 18+, яка мала б додаватися для захисту прав дітей та підлітків, чи інших попереджень про чутливий контент.

Liked the article?
Help us be even more cool!