ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Поліція викрила шахрая, який створив клон “Миколаївського Ванька” та зібрав з українців понад 3 млн грн

11.08.2023, 15:21

Мешканець Кривого Рогу створив фейковий канал у телеграмі, який дублював відомий миколаївський канал “Миколаївський Ваньок”, та за допомогою нього зібрав з українців близько 3 мільйонів гривень.

Як повідомляє Міністерство внутрішніх справ України, 23-річний чоловік створив канал, що повністю копіює “миколаївський канал з мільйонною аудиторією”.

“Шахрай копіював повідомлення про збір на підтримку ЗСУ, міняв номер банківської картки або посилання “банки зборів” та додавав власні банківські рахунки у фейковому каналі”, - йдеться у повідомленні.

Фото - МВС

Зазначається, що чоловік встиг привласнити близько 3 млн грн. Кошти він витрачав на власні потреби та розваги. 

“Наразі встановлено більш як сотню осіб, що здійснили перерахунки на картку шахрая. Розслідування триває. Кіберполіцейські встановлюють й інших потерпілих від шахрайських дій правопорушника”, - повідомляє МВС.

За інформацією представниці ІМІ в Миколаївській області, єдиним миколаївським телеграм-каналом, який має більш ніж 1 мільйон підписників, є “Миколаївський Ваньок”. Хоча канал і верифіковано, про що свідчить спеціальна позначка біля його назви, фактично достеменно невідомо, кому він належить.

Телеграм-канал був створений 17 квітня 2022 року, пости в ньому публікуються російською мовою. Переважно це короткі повідомлення про можливі атаки російської армії на українські міста. Такі пости часто супроводжуються інформацією про те, який вид озброєння застосовує Росія та які міста перебувають під загрозою. Фактично цільовою аудиторією каналу є не лише жителі Миколаєва та області, а й усієї України.

Також на каналі трапляються репости публікацій СБУ, ССО, Повітряних сил ЗСУ.

З іншого боку, бенефіціаром каналу називають також Віталія Кіма, проте голова Миколаївської ОВА публічно заперечив свій зв’язок з каналом в інтерв’ю журналістці Андріані Кучер у червні цього року. Водночас він відмовився назвати, хто “веде” цей телеграм-канал.

Катерина Середа, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!