ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Позивачі проти вінницького медіа відмовилися від позовів про захист честі та гідності

Ексочільник головного сервісного центру МВС Олександр Князюк і ексзаступник директора регіонального сервісного центру МВС у Вінницькій області Денис Фурманюк відмовилися від своїх судових позовів проти власника домену сайту deputaty.in.ua. 

Про це повідомляє регіональний представник ІМІ у Вінницькій області.

Справу Фурманюка розглядав Вінницький апеляційний суд, першу інстанцію він програв. У Князюка справа була на рівні першої інстанції. 

Як повідомляв ІМІ, двоє колишніх працівників сервісних центрів МВС подали заяви до суду на вінницький сайт depytaty.in.ua. В обох позивачів був один адвокат Віталій Кайдашов. Від медіа Олександр Князюк та Денис Фурманюк вимагали визнати інформацію про них недостовірною та виплатити по 100 тисяч гривень моральної компенсації кожному.

Приводом для позову став матеріал “Доки одіозні міліціонери охороняють військкомати, у Вінниці аншлаг “автобариг”, у якому йшлося про те, як колишні та на той момент чинні представники МВС охороняли вінницький “військкомат”. 

Позивалися до власника домену сайту deputaty.in.ua (нині це сайт depytaty.pro) Дмитра Уманця. Сам Дмитро на той момент проходив службу в ЗСУ та виконував бойові завдання на лінії фронту. Проте навіть після того, як адвокату Кайдашову стало це відомо, він не змінив позов. 

Окрім вимоги “визнати недостовірною та такою, що порушує права позивача на повагу до його гідності, честі та недоторканність ділової репутації, публікацію” позивачі хотіли від Дмитра Уманця ще по 100 тисяч гривень. Проте пізніше Фурманюк зменшив суму відшкодування до 10 тис. грн.

Першим результатом розгляду позовів стало рішення судді Вінницького міського суду Володимира Воробйова, який відмовив у задоволенні позову Денису Фурманюку. Його адвокат подав апеляцію.

Вже під час розгляду апеляції Фурманюка на адресу апеляційного суду надійшла заява позивача про відмову від позову. А тому Вінницький апеляційний суд вирішив прийняти відмову від позову, визнав нечинним рішення Вінницького міського суду Вінницької області від 24 липня 2023 року та закрив провадження в цій справі.

Водночас адвокат Роман Васильняк, який захищав Дмитра Уманця, подав заяву про стягнення судових витрат з позивачів. Він аргументував це тим, що Денис Фурманюк “відмовився від позову, достовірно розуміючи безпідставність своїх вимог, а отже є підстави для стягнення з нього судових витрат, понесених відповідачем у суді першої та апеляційної інстанції”. В результаті судді стягнули з Фурманюка 6 тисяч гривень.

Наступного дня після апеляції Фурманюка Вінницький міський суд розглядав позов Князюка. Проте й туди надійшла “письмова заява про відмову від позову”, а провадження в справі Князюк просив закрити. Суддя Романюк вирішила закрити провадження в цій справі та стягнула 5 тисяч гривень на професійну правничу допомогу, які витратив Дмитро Уманець, захищаючись від позовів Князюка та Фурманюка.

Liked the article?
Help us be even more cool!