ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представниця ІМІ: Маріупольські пропагандисти цензурують відеосюжети – не показують знищеного окупантами міста

21.11.2023, 14:00
Юлія Гаркуша
Фото – ВВС
Фото – ВВС

В окупованому Маріуполі пропагандисти російського телеканалу “Мариуполь 24” цензурують відеосюжети, не показуючи знищене росіянами місто.

Про це повідомляє представниця ІМІ в Донецькій області Юлія Гаркуша, яка моніторить кремлівський канал.

Так, окупанти в черговому випуску програми “Народное мнение” підводять з допомогою опитаних людей до того, що Україна поширює фейки про те, що росіяни не відбудовують зруйнований Маріуполь.  

Черговий п’ятихвилинний випуск програми в телеформаті vox populi розпочинається такими словами: “Фейки со стороны Украины продолжают распространяться в социальных сетях. Каждый день граждане соседней страны рассказывают о том, что в Мариуполе не восстанавливаются дома, люди живут в нищете и в страхе. Какой самый глупый фейк видели мариупольцы? Доверяют ли ложной информации? Как можно бороться с фейками?” 

Скриншот ІМІ з відеосюжету “Мариуполь 24”

Водночас, зауважує представниця ІМІ, російські пропагандисти подають картинку міста в такий спосіб, що вона не відбиває реального життя. 

“Пропагандисти “Мариуполь 24” створюють пусті сюжети. Вони нехтують правилами монтажу та загальними правилами створення телепродукту, цензуруючи не тільки тексти, а й відео. Зокрема, під час монтажу вони не користуються краєвидами міста – з будинками, не показують автомобілі та міський транспорт. Немає в кадрі потоку людей, що поспішають у справах центральним проспектом, немає кадрів з перспективою. А все чому? А щоб у кадр не потрапило те, чого глядачу бачити не варто. Наприклад, частково зруйнованих багатоповерхівок, які стоять без даху, а в прорізах вікон чорні обгорілі стіни. Зате фасад, що виходить на проспект, пофарбували!” – зауважує представниця ІМІ.

 
 

Скриншот ІМІ із сюжету “Мариуполь 24”

Також Гаркуша звернула увагу, що віковий склад опитаних – люди передпенсійного віку або пенсіонери, а молоді немає.

Скриншот ІМІ з відеосюжету “Мариуполь 24”

“На телебаченні завжди є папка з робочим відео, яка має назву “Люди”: відео, де люди ходять містом, гуляють, п'ють каву, щось купують у вуличних торговців, діти гуляють, катають ровери. Тут нічого цього немає. Після жахів пережитої блокади маріупольців у місті поменшало, хтось зміг виїхати, багато земляків загинуло. І це ще одна майже табуйована для пропагандистів тема”, – зазначила Юлія Гаркуша, яка змушена була залишити Маріуполь.

СММ-редакторка сайту “Східний Варіант”, авторка рубрики “Антифейк” Тетяна Жук у коментарі ІМІ зазначила, що мета пропагандистів – створити гарну картинку “прекрасного нового світу” після російської окупації, а опитування зроблено не заради підвищення рівня медіаграмотності.

“Водночас в РФ знають, що Україна багато сил докладає для розвінчування міфів та фейків, створених російською пропагандою. І цей же формат вони намагаються використати у своїй роботі. Але це видається просто абсурдним. Вони намагаються фейком боротися зі своїми ж фейками. Нещодавно мережею розлетілося відео про жінку, яка жалілася, що росіяни повільно відбудовують Маріуполь і відбудова та зовсім не така, як зараз. Тобто жінка там прямо так і каже: “Ви бачили, яким раніше Маріуполь був? А зараз що?” Думаю, що оце так зване “антифейкове опитування” – це спроба впливати на людей усередині Маріуполя і, може, на людей у російських регіонах. Щоб створювати в масовій свідомості враження, що все добре, все відновлюється”, – вважає маріупольчанка Тетяна Жук.

Як пише український Сайт міста Маріуполя 0629, окупанти продовжують робити картинку для телекамер замість реальних ремонтів. За  даними видання, в будинках, які досі стоять без даху, роблять тільки ремонти фасадів. “Один з таких будинків – у районі перетину проспекту Будівельників та проспекту Миру. Всередині будинку немає міжповерхових перекриттів, частково розібраний дах, але замість того, щоб проводити такі масштабні роботи, окупанти просто фарбують стіни”, – пише видання в новині від 12 жовтня. Спираються журналісти на свідчення та фотодокази, які надіслали журналістам мешканці окупованого Маріуполя.

Нагадаємо, у вересні 2022 року окупаційна адміністрація Маріуполя запустила новий місцевий телеканал – “Мариуполь 24”, роботу якого забезпечують колаборанти та російські журналісти. 

Раніше ІМІ писав, що маріупольські пропагандисти тримають містян в інформаційному вакуумі. Також окупанти посилюють вплив на маріупольців через телепрограму про православ'я.

Liked the article?
Help us be even more cool!