ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представниця ІМІ Мая Голуб провела тренінг із фактчекінгу для житомирської молоді

13.10.2023, 10:37
Мая Голуб
Фото Оксани Трокоз
Фото Оксани Трокоз

Регіональна представниця Інституту масової інформації у Волинській області, журналістка-розслідувачка Мая Голуб провела в Житомирі тренінг на тему медіаграмотності. 

Вона розповіла, що насамперед завжди варто дивитися на першоджерела інформації. Також поділилася, чим відрізняються фейки та маніпуляції. Учасники тренінгу ознайомилися на прикладах із прийомами російської пропаганди. 

Крім того, учасники медіашколи мали можливість навчитися пошуку в OSINT, яку використовують журналісти-розслідувачі під час підготовки своїх матеріалів. Це пошук інформації з відкритих даних, походить від англійської Open source intelligence (OSINT).  

"Після лекції та майстер-класу з пошуку інформації були практичні завдання. Наприклад, знайти за фото магазину Гаррі Поттера без жодної додаткової інформації місцерозташування будівлі, зокрема, країну, адресу. Або ж за фото, де є лише одна лавочка та гори, знайти точне місцерозташування у Швейцарії. Учасники швидко виконали завдання", – ділиться враженнями тренерка Мая Голуб. 

Вона додала, що на прикладі фото одного з учасників Медіашколи вдалося знайти більше інформації про нього в програмі Pimeyes.com в інтернеті разом з фото. Він сам вирішив ускладнити завдання, адже дав для аналізу світлину, що не була ще в інтернеті.

Учасники тренінгу грали в гру, де можна перевірити свою інтуїцію щодо того, чи перед ними фото справжньої людини, чи ж це фото, створене штучним інтелектом. 

Тренерка поділилася тим, на що варто звертати увагу, якщо на знімках є фотошоп. 

Мая Голуб має досвід у розслідувальній журналістиці з 2012 року. Два роки вона працювала в Рівненському агентстві журналістських розслідувань. Далі – на сайті Corrupt.Ua.org. 

Фото Оксани Трокоз
Фото Оксани Трокоз
Фото Оксани Трокоз
Фото Оксани Трокоз
Фото Оксани Трокоз
Фото Оксани Трокоз
Фото Оксани Трокоз

Тренінг відбувся 11 жовтня в конференц-залі НУО "Сучасний формат". У медіашколі в Житомирі беруть участь 25 молодих людей віком від 18 до 35 років. 

Медіашкола в Житомирі стартувала 30 вересня і триватиме до 18 жовтня. Проєкт реалізує громадська організація "Сучасний Формат" спільно з журналістським хабом ІМІ Медіабаза.Житомир.

"Молодіжна медіашкола в Житомирі. Критичне мислення" реалізується НУО "Сучасний Формат" у межах проєкту "Голоси громад в умовах війни", що фінансується National Endowment for Democracy.

Liked the article?
Help us be even more cool!