ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Представниця ІМІ розповіла, з якими порушеннями за останні п'ять років стикалися журналісти Волині

13.11.2023, 17:14
Мая Голуб
Мая Голуб та ведучий заходу, журналіст Андрій Яніцький. Фото Ліни Романченко
Мая Голуб та ведучий заходу, журналіст Андрій Яніцький. Фото Ліни Романченко

На Волині за останні п’ять років журналісти стикалися з фізичною агресією, кібератаками та обмеженням доступу до публічної інформації.

Про це розповіла представниця Інституту масової інформації у Волинській області, журналістка Мая Голуб у Києві 10 листопада під час круглого столу в межах ініціативи IWPR Protecting the Frontline за підтримки ЮНЕСКО.

За її словами, за цей період експерти ІМІ зафіксували, що журналістам на Волині перешкоджали, погрожували, надсилали фішингові листи та атакували сайти місцевих медіа, відмовляли в наданні відповідей на запити. Крім того, з початком повномасштабного вторгнення медіа та журналісти отримували погрози з Росії на редакційні та власні пошти, також росіяни атакували сайти, які висвітлювали війну проти України.

Вона нагадала, що, за даними Барометра свободи слова ІМІ, у 2018 році експерти зафіксували 10 випадків порушень у Волинській області, 2019 року – 11 випадків, 2020-го – сім випадків, 2021-го – вісім випадків, 2022-го – два випадки. У 2023 році поки зафіксовано п’ять порушень.

Представниця ІМІ розповіла про декілька прикладів перешкоджання журналістам. Зокрема, пригадала випадок, коли навесні цього року парафіянки намагалися завадити журналістам сайту “Конкурент” потрапити до луцького храму Покрови Пресвятої Богородиці УПЦ (пов’язана з РПЦ). Дві жінки, які сиділи біля входу до церкви, сказали, що журналістів не пустять. За їхніми словами, для проведення знімання в церкві потрібен дозвіл у настоятеля. Журналістам усе ж вдалося виконати свою роботу без додаткових дозволів.

Також Мая Голуб розповіла про напад на журналістку Людмилу Яворську, на яку у 2021 році накинувся з кулаками посадовець Георгій Штефанеса через те, що вона прийшла до Підгайцівської сільської ради отримати інформацію. У квітні цього року Луцький міськрайонний суд Волинської області визнав експосадовця винним у привласненні бюджетних коштів та нападі на журналістку й ув’язнив на п’ять з половиною років. 

Як повідомила обласна поліція представниці ІМІ, у 2018–2023 роках до суду передали лише п’ять кримінальних проваджень. Зокрема, 2019 року до суду скерували одну справу про грабіж (ст. 186 КК України), 2021-го – три справи: дві за ст. 171 ККУ (перешкоджання журналістській діяльності) та одну за ст. 126 ККУ (побої та мордування). У 2022 році на розгляд Феміди передали лише одну справу про ухилення від сплати аліментів (ст. 164 ККУ). Закрили у 2022 році 13 справ.

“Інформацію про кількість звернень журналістів до поліції за останні п'ять років та відкриті й закриті провадження не вдалось отримати одразу. Спочатку я надіслала п’ять запитів на публічну інформацію, щоб дізнатися про порушення прав журналістів за останні п'ять років. Після консультації з юристкою ІРРП Оксаною Максименюк та моїм колегою Юрієм Горбачем ми вирішили надіслати один запит з питаннями про порушення і покарання за останні п'ять років та трохи інакше сформулювали питання”, – розповіла журналістка. 

Також Мая Голуб поділилася й власним досвідом щодо перешкоджання в її професійній діяльності.

За її словами, вона неодноразово стикалася з порушеннями прав своїх прав. “Мені намагалися зламати пошту, соцмережі, а також були попередження (я не називаю це погрозами по телефону). Пригадую, як у 2014 році мене не пропускала тоді ще міліція на представлення нового голови Волинської ОДА Олександра Башкаленка. Це були часи Євромайдану. Мене вирішили міліціонери не пропустити, загородивши собою прохід. Тоді я це зняла на відео, бо вони порушували мої права як журналістки, і викликала міліцію. Нонсенс, бо саме тоді міліція порушувала мої права. Я чекала годину, і ніхто на виклик не приїхав. Після того почалися дивні дзвінки з невідомих номерів. Мені говорили: мовляв, що я собі думаю, адже “ми живемо ще не в Європі” та інше. Після цієї ситуації невідомі зламали замок і проникли в луцький офіс “Четвертої влади”, де я тоді працювала. У той час у редакції нікого не було. Пам'ятаю, що я збиралася прийти в цей час в офіс, але в останній момент передумала і вирішила попрацювати в іншому місці. Я не уявляю, що б було, якби була в офісі в той час, як хтось зламував замок, щоб зайти всередину”, – розповіла вона. 

Мая Голуб працює регіональною представницею ІМІ у Волинській області з 2017 року. 

Liked the article?
Help us be even more cool!