ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Прокремлівські інфоресурси Одещини перекручують заяви іноземних ЗМІ – медіаексперти

12.08.2022, 18:06

Прокремлівські телеграм-канали, які функціонують на території Одещини, поширюють фейки та маніпуляції на основі перекручених даних з військової аналітики західних видань, таких як The New York Times, Le Monde, The Financial Times. 

Такими є висновки щотижневого моніторингу одеського інформаційного простору, проведеного експертами проєкту "Infocrime Одеса" за підтримки британського фонду Thomson Reuters, у партнерстві з Інститутом масової інформації. 

За даними дослідників, риторика російської пропаганди фокусувалася на висвітленні економічної кризи, відсутності фінансової допомоги Україні та зростанні цін. Це відбулося у зв'язку з публікацією НБУ прогнозів про інфляцію, яка у 2023 році сягне 20%. Також минулого тижня НБУ підняв офіційний курс гривні до долара на 25%. Російська пропаганда не звертає увагу на те, що економічна криза в Україні спричинена саме війною. Жорсткі економічні прогнози прокремлівські інфоресурси доповнюють емоційними оцінками та перебільшеннями, опираються на вигадані факти.

Із 25 по 29 липня загалом проаналізовано 1268 повідомлень у семи місцевих медіа та чотирьох телеграм-каналах. Також до моніторингу потрапили основні гучні пропагандистські тези та наративи в російському медіасередовищі стосовно Одещини. У 30 матеріалах (2,5%) виявлено ознаки інформаційних маніпуляцій. З них 18 є повідомленнями з елементами фейків та пропаганди.

Серед телеграм-каналів, які потрапили до моніторингу, найбільше відзначилася "Типичная Одесса". Загалом на каналі було опубліковано вісім фейків, які належать до поширення російської пропаганди та інформації з анонімних джерел. Також аналітики "Infocrime Одеса" побачили зв'язок між інформаційними "вкидами" в російських ЗМІ та їхньою появою на "Типичной Одессе". Так, перекручені висновки статті The New York Times, які поширювали російські ЗМІ, також публікувалися на цьому телеграм-каналі. "Якщо українці не зможуть продемонструвати успіх на полі бою, і що драматичніше, то краще, підтримка США та Європи військових зусиль ослабне", – сказано в статті. Натомість "Типичная Одесса" повідомила, що "Захід почав послаблювати військову допомогу Україні через зростання сумнівів у здатності ЗСУ здобути перемогу над ЗС РФ". 

Інший прокремлівський телеграм-канал "Одесский фраер" минулого тижня сконцентрував свої зусилля на поширенні економічних фейків. Так, у 10% постів, розміщених на каналі, автори запевняють, що наповнювати бюджет уряд України буде за кошт українців, чим значно погіршить їхнє життя. Такі висновки ґрунтуються виключно на думці авторів каналу, які свої власні судження впевнено видають за факти, як-от: "Верховна Рада зробила буквально все необхідне, щоб у сьогоднішніх реаліях погіршити життя українців", "У зв'язку з тим, що коштів уряду не вистачає, наповнити бюджет вони хочуть за кошт українців", "Наша країна не отримує тієї фінансової допомоги, на яку розраховувала" тощо. Деякі з цих постів взято з анонімних телеграм-каналів, які є загальновідомими "зливними бачками", на кшталт "Резидента". Також популярною є теза про те, що "світ втомився від України". Її люблять поширювати й російські медіа.

Центральною темою в обох телеграм-каналах і досі є роздавання повісток до військкоматів. "Типичная Одесса" та "Одесский фраер" продовжують постити повідомлення з адресами, за якими нібито перебувають патрулі військових для роздавання повісток. Ці публікації не містять посилань на першоджерела, а інформація про таку тенденцію відсутня в десятках інших одеських телеграм-каналів. Фото або відео, які публікуються як підтвердження, також не містять доказів. Наприклад, відео, на якому військовий намагався потрапити в будівлю через вікно, було опубліковано на телеграм-каналах "Ху*вая Одесса" та "Одесса как она есть" з текстовим супроводом "коли дуже хочеш вручити повістку". Проте ніщо у відео не вказує на те, що військовий залазив до вікна будівлі саме з цією метою. До речі, це відео з таким самим текстом опублікував і російський інфоресурс "Сигнал". Таким чином, одеські телеграм-канали стають джерелом маніпуляцій і фейків для російських медіа.

З повним дослідженням можна ознайомитися за посиланням.



Liked the article?
Help us be even more cool!