ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Пропагандисти з окупованого Маріуполя отримують замовлення на знімання "заходів всеросійського" рівня

18.09.2023, 17:30
Фото – телеграм-канал Андрія Кіора
Фото – телеграм-канал Андрія Кіора

Журналісти Маріуполя, що перейшли на бік ворога, забезпечували прямий ефір освітнього форуму “Південь Молодий”, який окупанти проводили на узбережжі Азова – на Бердянській косі (м. Бердянськ, Запорізька обл.). 

Як зауважує представниця ІМІ в Донецькій області, це і досвідчені телевізійники, щодо яких уже відкрито кримінальні провадження за колабораціонізм, і початківці, які не мали стосунку до ЗМІ раніше. 

Так, у своєму телеграм-каналі маріупольський колаборант, пропагандист Андрій Кіор ділиться подробицями процесу зі “сподіваннями на майбутню співпрацю”. В окупованому Маріуполі під його керівництвом працює так звана “Маріупольська телеакадемія” (МКТА). 

“Участь у Всеросійських заходах – це захопливий процес, а й безцінний досвід, і навіть велика відповідальність. Незважаючи на складнощі, з якими довелося зіткнутися, завдання виконано. Озираючись на результат, розумієш: ми могли б краще. Але відлуння війни поки що безпосередньо впливають на нашу роботу. Важливо одне: ми не стоїмо на місці, долаємо труднощі й досягнемо поставленої мети”, – написав Кіор.

Він перелічив усіх “героїв”, які забезпечили технічний процес та проведення багатогодинного прямого ефіру освітнього форуму. Це були студенти МКТА.

“Наші герої (за абеткою): Кирило Гриженко (оператор), Марія Іванова (контроль ефіру, робота на майданчику), Дмитро Лаго (головний оператор; монтаж), Кирило Майєр (оператор; монтаж), Ельвіна Серафімова (фото), Артем Тронєв (оператор; монтаж), Оксана Хаджинова (підготовка та контроль ефіру, робота на майданчику; монтаж)”, – написав колаборант. 

Фото скриншот з телеграм-каналу Андрія Кіора

Андрій Кіор спочатку очолив пресцентр окупаційної адміністрації Маріуполя, але не надовго, його зняли, а на його місце поставили людину з Донецька. Потім були невдалі спроби влаштуватися на каналі пропагандистів “Маріуполь 24”, зараз Кіор керує “Кінотелеакадемією”. 

Як повідомляв ІМІ, про співпрацю Андрія Кіора з російськими окупантами стало відомо в травні 2022 року.

Андрій Кіор навчався в Московському інституті кінематографії. У журналістику прийшов з бізнесу, попрацював декілька років у Польщі, а потім – в Україні.

Журналістську роботу розпочав у пресцентрі ММК ім. Ілліча, кореспондентом газети “Іллічівець”. Працював на телебаченні, створив власну телестудію “Адамаха”. Був президентом медіахолдингу в “Метінвесті”, фактично очоливши телеканал МТВ, газету “Приазовський робочий” та сайт mrpl.city. Розвивав власну продакшн-студію, його послугами користувалися місцеві телеканали.

З початком повномасштабного наступу РФ на Україну в підвалі власного будинку на вулиці Куїнджі Кіор організував сховище, де переховувалися близько 80 осіб. Під час одного з обстрілів його будинок згорів повністю.

18 жовтня 2022 року Андрію Кіору, який на той момент був керівником пресслужби окупаційного голови Маріуполя, оголосили підозру за частиною 5 статті 111-1 (колабораційна діяльність) ККУ.

У червні 2023 року розгляд судової справи щодо Кіора перейшов у фінальну стадію, йому загрожує до 10 років позбавлення волі.

Юлія Гаркуша, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!