ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Приємно і неприємно водночас": Чернов про номінування його фільму на "Оскар"

Режисер Мстислав Чернов, коментуючи номінацію його документальної стрічки "20 днів у Маріуполі" на кінопремію "Оскар", зізнався, що для нього це і приємна, і неприємна подія водночас.

Про це Чернов заявив під час інтерв’ю каналу France24, передає Укрінформ.

"Це приємний і неприємний момент водночас, оскільки це все через трагедію, що розгорталась у Маріуполі, і необхідність розповісти цю історію", – сказав Чернов.

За його словами, будь-яка номінація або нагорода є лише доповненням до місії збереження таких важливих історій і гарантії, що вони не будуть забуті.

"Це було моїм обов’язком перед людьми, які зберегли моє життя в Маріуполі, обов’язком перед жителями Маріуполя – забезпечити збереження їхніх історій і трагедій", – пояснив він.

Він сказав, що попри присутність у декількох війнах у межах професійної журналістської діяльності розповідати історію війни у власній країні було "надзвичайно болісно та емоційно", однак режисер намагався не нав’язувати аудиторії власні емоції.

"Це те, що я намагався робити у (фільмі. – Ред.) "20 днів у Маріуполі": я нікого не повчаю, не нав’язую глядачу власні емоції. Я просто розповідаю історію", – зазначив він.

Як повідомляв ІМІ, 23 січня стало відомо, що документальну стрічку "20 днів у Маріуполі" Мстислава Чернова номінували на премію "Оскар" у категорії "Найкращий документальний фільм".

"20 днів у Маріуполі" – режисерський дебют воєнного кореспондента (з досвідом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, секторі Газа, Афганістані), фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова.

Також до створення картини були залучені фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. За роботу в обложеному Маріуполі вони отримали Пулітцерівську премію, яка вважається найпрестижнішою в галузі журналістики.

"Ми приїхали за годину до того, як Путін почав виступати і як почалося повномасштабне вторгнення. Ми ще жартували: "Росіяни починають атакувати десь о четвертій (а була вже третя година)". Ми думали: "Так, до Третьої світової залишається десь година. Нормально, встигаємо", – розповів в інтерв'ю ІМІ Мстислав Чернов.

Мстислав Чернов і Євген Малолєтка стали лауреатами міжнародних нагород, зокрема Deutsche Welle Freedom of Speech Award (Німеччина), Knight International Journalism Awards (США), Biagio Agnes Award (Італія), Bayeux Calvados-Normandy Award (Франція), а також українських Премії імені Георгія Ґонґадзе та Премії "Української правди".

Вперше картина побачила світ на "Санденсі" – одному з головних фестивалів незалежного кіно в США – у секції World Cinema Documentary Competition. Стрічка здобула Приз глядацьких симпатій.

Українська прем'єра відбулася на фестивалі Docudays UA, де "20 днів у Маріуполі" став Найкращим фільмом Національного конкурсу, а також володарем Призу глядацьких симпатій.

Також картина отримала нагороди Міжнародного кінофестивалю в Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), Sheffield DocFest (Велика Британія), DocEdge (Нова Зеландія), премій Cinema for Peace (Німеччина) та Royal Television Society (Велика Британія).

Наприкінці липня 2023 року документальний фільм "20 днів у Маріуполі" вийшов у прокат у США.

Також фільм посів четверту сходинку в списку найкращих фільмів року за версією британського видання The Guardian.

Видання про кіно Indiewire опублікувало перелік найкращих фільмів 2023 року. Українська стрічка "20 днів у Маріуполі" посіла третє місце в категорії документалістики.

Liked the article?
Help us be even more cool!