ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Репортери без кордонів": РФ визнала, що утримує журналіста Хилюка в тюрмі і вважає військовим

Фото – vechirniy.kyiv.ua
Фото – vechirniy.kyiv.ua

Вперше за понад два роки Росія визнала, що утримує українського журналіста Дмитра Хилюка у в’язниці.

Про це повідомила міжнародна організація "Репортери без кордонів".

В організації зазначили, що бачили листа від міноборони РФ, у якому натяк на те, що чоловіка вважають військовим.

"Він – журналіст і має бути звільнений", – наголосили "Репортери без кордонів".

 

Що відомо про затримання журналіста УНІАН Дмитра Хилюка?

Як повідомляв ІМІ, 13 липня "Репортери без кордонів" повідомили, що викрадений російськими військовими в березні 2022 року, під час окупації Київщини, журналіст УНІАН Дмитро Хилюк перебуває, ймовірно, в одній з колоній Владимирської області Росії.

Журналіст УНІАН Дмитро Хилюк з березня 2022 року перебуває в російському полоні як цивільний заручник. Таких мають віддавати поза обмінами, але росіяни цього не роблять. 

У травні 2023 року уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що він особисто тримає на контролі питання щодо визволення з полону росіян Дмитра Хилюка.

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо викрадення цивільних на території Димерської ОТГ. У межах провадження журналіст Дмитро Хилюк та його батько проходять як потерпілі. Кримінальне провадження відкрито за частиною 1 ст. 438 Кримінального кодексу (порушення законів та звичаїв війни).

Російські військові викрали Дмитра 3 березня 2022 року в Козаровичах на подвір’ї власного будинку. Спочатку його утримували на території окупованого Димера, згодом вивезли до СІЗО в Росію.

У грудні 2023 року Дмитро Хилюк отримав відзнаку Платформи європейської пам'яті та сумління (Platform of European Memory and Conscience).

Liked the article?
Help us be even more cool!