ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Бойову медикиню без дозволу зняли на відео і порівняли з героїнею російського серіалу

25.03.2024, 11:45
Ганна Калаур
Рівнянка Ірина Приходько, яку зняли приховано. Фото – Суспільне Рівне
Рівнянка Ірина Приходько, яку зняли приховано. Фото – Суспільне Рівне

Бойову медикиню з Рівного Ірину Приходько зняли на відео без її згоди. Згодом у телеграм-каналі поширили ролик з нею, в якому жінку порівняли з героїнею російського серіалу “Не народися вродливою”, повідомляє “Суспільне Рівне”. 

Після скарг на відео його видалили. Автор ролика зазначив, що перепросив жінку.

Ірину Приходько зняли на відео 9 березня, коли вона сідала в автобус у центрі міста. Жінка розповіла Суспільному, що ролик опублікували без її згоди:

“Я чекала своєї черги, поки водій забере в мене речі в багажник. Минуло більше тижня, і мені написала моя знайома волонтерка: “Я не знаю, чи ви є в тому телеграм-каналі, але, якщо ви хочете його “рознести”, я відео зберегла”. Дивлюсь, а це я: шапочка, моє пальто, окуляри, сонце в очі світить, я ще така примружена, захекана. Згадую, як я доганяла цю маршрутку. Відео супроводжується піснею з відомого серіалу. Двадцять років тому було таке ж відчуття, коли йшов цей серіал, – мене однокурсники часто підколювали”.

За словами Ірини, після того, як її знайома надіслала адміністратору телеграм-каналу скарги, відео видалили. Згодом Ірина виклала допис із відео на своїй фейсбук-сторінці, де розповіла про цю ситуацію. У коментарях користувачі соцмережі поділились акаунтом автора відео.

“Я подивилася на сторінку автора відео. Був один ролик з посередньою кількістю переглядів, і він його перезалив через певний час. Відео було підписане: “Виставлено з розважальною метою, не хочу нікого образити”. Питання – розважатися над чим: що я в шапочці чи в окулярах? Людина три години їхала зі мною в маршрутці. Людина не спромоглася зі мною порозмовляти, познайомитись, як максимум – запитати дозвіл, чи можна мене виставити на його сторінці. На мені не написано, що я бойовий медик, на мені просто написано, що я жінка. Я собі не ставлю за мету комусь подобатися. Це не дає права нікому з мене знущатися, виставляти мене на розвагу для інших”, – наголосила Ірина.

Чоловік, який зняв Ірину без дозволу, відео на особистій сторінці видалив та попросив вибачення в жінки.

“Я в жодному разі не хотів нікого образити. Коли зрозумів, що люди не так зрозуміли мою думку, відео одразу видалив. Усі ми бачили серіал про Катерину Пушкарьову. Її полюбили за доброту, щирість та її добрі справи. Сам вважаю, що потрібно бути справжнім і не зважати на соціум. Я справді не хотів нікого образити, проте, якщо зачепив чиїсь почуття, щиро прошу вибачення. Героїні відео я особисто написав це такими ж словами”, – зазначив автор відео.

Автор відеоролика не надав згоди на оприлюднення свого імені журналістам Суспільного.

Адвокат громадської організації “Платформа прав людини” Євген Воробйов зазначив Суспільному, що знімання людей у громадських місцях регулюється статтею 307 Цивільного кодексу України.

“У громадських місцях фото- і відеозйомка припускається, якщо це відбувається відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру. Щодо того якщо людина вас не бачила або якщо побачила і вона заперечила таку зйомку, то прихована зйомка – заборонена. Разом з тим якщо особа вас бачила і не висловлює заперечень, то це вважається мовчазна згода особи на її зйомку. Якщо людина приходить і просить вас видалити, не знімати, таку вимогу слід задовольнити, тому що це конституційне право”.

Liked the article?
Help us be even more cool!