ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Росіяни знімають пропагандистський серіал про Запорізьку АЕС за гроші фонду Путіна

Росіяни розпочали зйомки детективного серіалу про окупованому ними Запорізьку атомну електростанцію “Мирний атом”. Грант на знімання виграло російське ТОВ “Артмастерс Продакшн” у фонда Путіна “Президентський фонд культурних ініціатив”. 

Інформація про переможця конкурсу грантів розміщена на сайті російського президентського фонда культурних ініціатив, повідомляє представниця ІМІ у Запорізькій області, яка дослідила цю тему.

Головним героєм серіала стане “молодий інженер”, який приїхав “рятувати” Запорізьку АЕС в окупованому російськими військами Енергодарі Запорізької області. 

Зйомки почалися в листопаді і мають завершитися в червні 2024 року. На кіно фірма планує витратити майже мільйон доларів (86,4 млн. рублів), з яких майже $560 тисяч виділяє фонд Путіна. 

Скриншот ІМІ з сайту фонду

За даними сайта фонду, автори заявки планують зняти чотирьохсерійне “перше чесне високохудожнє оповідання у жанрі гостросюжетного детектива, у якому через можливості мови кіно розкривається особиста драма героя. Молодий учений, інженер-атомник прямує до Запоріжжя та вирішує завдання щодо відновлення атомної електростанції, відновлення та захисту мирного життя, стикається з підступністю диверсантів, обстрілами територій, протистоїть життєвим труднощам та перемагає”.

Обґрунтування проєкту складається з базових російських пропагандистських наративів, зазначає представниця ІМІ. 

“Артмастерс Продакшн” аргументує необхідність зйомок серіалу тим, що “ключовим завданням спеціальної військової операції (так росіяни називають війну проти України - ред.) є захист нових територій та Росії загалом від фашистської ідеології, націоналістичних устремлінь, виражених у військовій агресії”. 

Автори серіалу зазначають, що “спроби нападу та руйнування Запорізької АЕС можуть призвести до катастрофічних наслідків, а “проведення СВО тягне за собою протистояння з неонацистами, їх воєнізованими вилазками та обстрілами цивільних об'єктів у сфері енергетики”.

Фільм планують демонструвати в ефірах федеральних телеканалів, показувати та обговорювати в містах, пов'язаних з атомною енергетикою, освітніх закладах Росатому, у школах РФ, а також на окупованих територіях України.

ТОВ “Продюсерський центр Артмастерс (Артматсерс продакшн) зареєстрований в Москві в 2021 році. Його статутний капітал складає $450. Засновниками ТОВ є Микола Дубовий, який ще в 2008 році був призначений гендиректором ЗАТ “Перший канал. Всесвітня мережа” і Карина Авдалі, російська продюсерка, юристка лабораторії ігрових фільмів та серіалів “Формула шляху”, керуючий партнер компанії Shatters.

У 2022 році, за даними російських реєстрів, “Артмастерс Продакшн” мала збитки на пів мільйона рублів. При цьому, за даними російського президентського фонда культурних ініціатив, за 2022-2023 рік вони отримали сукупно $1,87 млн (або 164,2 млн рублів) на різні патріотичні проєкти типу міжнародного конкурсу руской пєсні “Автора!” і “Автора! Продовження”. Експертами в ньому, зокрема, виступали співаки-пропагандисти Ніколай Расторгуєв, Шаман, Хабіб, гурт Іванушкі Інтернешнл.

Liked the article?
Help us be even more cool!