ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ викрила ботоферму, через яку поширювали фейки про COVID-19

06.04.2020, 11:40
Фото - СБУ
Фото - СБУ

Кіберфахівці Служби безпеки України припинили діяльність ботоферми, через яку зловмисники поширювали фейки про COVID-19 і закликали до повалення конституційного ладу. Про це повідомляється на сайті СБУ.

За інформацією СБУ, керували їхньою діяльністю з Російської Федерації, обладнання організатори розгорнули в одному з бізнес-центрів Дніпра.  

Співробітники спецслужби встановили, що ботоферма створювала та керувала обліковими записами в соцмережах, які нібито належали громадянам України, хоча насправді використовувала фейкові персональні дані. Потужність "ферми" – понад 5 тисяч ботів. 

"Відповідне телекомунікаційне обладнання та спеціалізоване програмне забезпечення організатори придбали через заборонені в Україні російські небанківські платіжні системи. Вони використовували також SIM-картки українських операторів зв’язку та proxy-сервери вітчизняного сегмента інтернет. Аналіз контенту, який поширювала ботоферма, виявив публічні заклики до насильницької зміни конституційного ладу та захоплення державної влади. Крім того, боти поширювали неправдиву інформацію про ситуацію в Україні, яка виникла через пандемію COVID-19", – повідомляє СБУ. 

За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 109 Кримінального кодексу України ("Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади"). Під процесуальним керівництвом прокуратури Дніпропетровської області проведено обшуки та вилучено обладнання, яке використовували зловмисники. Триває слідство. 

Крім того, за інформацією СБУ, з початку карантину викрито дві керовані з Росії ботоферми в Києві та Дніпрі.

Liked the article?
Help us be even more cool!