ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

СБУ затримала поплічницю Монтян, яка писала прокремлівські дописи для її телеграму

Затримана СБУ прокремлівська агітаторка, фото – СБУ

Служба безпеки України повідомила про затримання чотирьох прокремлівських агітаторів у різних регіонах України. Серед фігурантів – поплічниця підозрюваної у публічній підтримці РФ у війні проти України адвокатки Тетяни Монтян.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними спецслужби, агітатори виправдовували збройну агресію РФ, закликали до захоплення всієї території України і дискредитували Сили оборони.

Поплічницею Монтян, зазначає СБУ, є 52-річна жительку Первомайська на Миколаївщині, яка дистанційно працювала адвокатку.

Фігурантка готувала для телеграм-каналу Монтян (понад пів мільйона підписників) псевдонаукові дописи про війну в Україні. У своїх публікаціях вона намагалась максимально “відбілити” повномасштабне вторгнення РФ, називаючи його “вимушеною реакцією Кремля”.

Ще трьох агітаторів було затримано у Харкові та Києві.

Так, у Харкові затримали посадовицю метрополітену, яка поширювала серед своїх колег кремлівські наративи щодо збройної агресії проти України. Вона переконувала оточуючих у тому, що, починаючи з 2014 року і по сьогодні, в Україні триває “громадянський конфлікт”.

Водночас у Києві затримано охоронця столичного автопаркінгу, який позиціонував себе прихильником президента РФ Володимира Путіна.

За даними слідства, киянин поширював на власній сторінці в “Однокласниках” заклики на підтримку Путіна та продовження війни проти України.

Також у столиці затримали місцеву б’юті-блогерку, яка у TikTok поширювала фейки про війну в Україні. Зокрема, зазначає СБУ, вона заперечувала повномасштабне вторгнення Росії і присутність окупаційних угруповань РФ на території України.

За цими фактами були розпочаті кримінальні провадження за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • чч. 2, 3 ст 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Фігурантам загрожує до 8 років тюрми з конфіскацією майна.

Що відомо про Тетяну Монтян

У лютому 2023 року правоохоронці повідомили про підозру адвокатці Тетяні Монтян за систематичне публічне підтримання Росії. 

Її підозрюють у публічних закликах до повалення та насильницької зміни конституційного ладу України, території та державного кордону України, підтримки рішень, дій держави-агресора.

У лютому 2022 року Тетяна Монтян виступила на засіданні Ради Безпеки ООН на запрошення Росії. Вона назвала Україну “колонією колективного Заходу”, звинуватила Захід у спробі втягнути Росію у війну, а Україну – в “обстрілі ста тисяч людей”. Також заявила, що Київ, який назвала “київським режимом”, ніколи не збирався виконувати Мінські угоди, а лише брав перерву, щоб зміцнити армію і спробувати відбити “ЛНР” та “ДНР” силою.

Крім того, Монтян неодноразово їздила на території тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Обвинувальний акт щодо Монтян правоохоронці вже передали до суду.

Liked the article?
Help us be even more cool!