ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Словенія посилить захист державної мови в цифровому просторі

Новий закон Словенії про публічне використання державної мови забезпечуватиме її захист і розвиток у цифровому середовищі.

Про це пише "Читомо" з посиланням на міністерку культури Словенії Асту Вречко.

72 голоси виступили за пропозицію про внесення змін до закону про публічне використання словенської мови й 0 проти. 

Початкова версія закону не враховувала захисту словенської мови в цифровому просторі. Згодом законопроєкт доопрацювали та звернули увагу на публічне використання мови у XXI столітті на різних пристроях і постачальниках потокового контенту, щоб забезпечити належний захист і розвиток словенської мови в цифровому середовищі.

"Кожен, чия рідна мова є словенською, має право користуватися пристроями, використання яких визначено як громадське використання словенською мовою, зі своєю рідною мовою", – зазначила міністерка культури Словенії Аста Вречко. 

Зміни передбачають, що використання словенської мови дозволять у найсучасніших електронних пристроях (наприклад, продуктах Apple). Проте субтитри в таких потокових сервісах, як Netflix і Disney, не зможуть перекласти словенською, оскільки це не передбачено законодавством країни походження. 

До списку електронних пристроїв, які повинні надавати можливість вибору словенської мови й використання словенського алфавіту, входять персональні комп’ютери, планшети, мобільні телефони, смарттелевізори, під’єднані автомобілі й приставки з підтримкою IPTV.

"Ухвалений закон сприятиме рівному представленню словенської мови в цифровому середовищі. Це означає, що нові автомобілі та пристрої Apple незабаром розмовлятимуть словенською мовою", – повідомила міністерка культури Словенії Аста Вречко. 

Крім того, у законі чітко визначили повноваження інспекцій, які здійснюють контроль за виконанням цього закону, а також спеціальні перевіркові заходи й штрафи.

Як повідомляв ІМІ, у 2022 році Держслужба спеціального зв'язку та захисту інформації України й Урядовий офіс Республіки Словенія з інформаційної безпеки у сфері кіберзахисту підписали меморандум про співпрацю у сфері кіберзахисту.

Liked the article?
Help us be even more cool!