ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Справу дрогобицького блогера Мар'яна Чави, який цькував військових, передали до суду

Фото – lviv.media
Фото – lviv.media

Служба безпеки України завершила досудове розслідування та скерувала до суду справу щодо блогера з Дрогобича Мар'яна Чави, який обвинувачується в перешкоджанні діяльності Збройних сил України та виправдовуванні збройної агресії РФ. Про це 27 жовтня повідомило Управління СБУ у Львівській області. 

За даними слідства, 40-річний мешканець Дрогобича, один з лідерів руху “народовладдя” регіону, діяв на шкоду державній безпеці України. СБУ кваліфікує його діяльність як дії, спрямовані на розхитування внутрішньополітичної ситуації в регіоні на користь ворога.

“Використовуючи власні акаунти на платформах Facebook, Telegram, Youtube та Instagram, чоловік публікував відео, метою яких було перешкоджання законній діяльності ЗСУ. А в одному з прямих ефірів він публічно дискредитував українських захисників та називав їх злочинцями”, – зазначає СБУ.

Спецслужба нагадала, що в липні цього року повідомила йому про підозру. Судитимуть Чаву за трьома статтями Кримінального кодексу: ч. 1. ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань); ч. 2 ст. 436-2 (виготовлення, поширення матеріалів у яких міститься виправдовування збройної агресії РФ проти України) та ч. 3 ст. 436-2 (виготовлення, поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії РФ проти України, вчинене повторно).

Фігуранту загрожує позбавлення волі до восьми років з конфіскацією майна.

Як повідомляв ІМІ, 25 липня в Дрогобичі (Львівська область) СБУ затримала блогера Мар’яна Чаву за підозрою в перешкоджанні законній діяльності Збройних сил України, виготовленні та поширенні матеріалів, у яких виправдовується збройна агресія РФ проти України (ч. 1 ст. 114, ч. 2 ст. 436-2 КК України). За даними слідства, Чава на своїх сторінках у соцмережах публічно дискредитував українських захисників. Зокрема, в одному з прямих ефірів підозрюваний називав представників ЗСУ злочинцями.

Галицький суд Львова помістив Чаву під цілодобовий домашній арешт. Прокуратура оскаржила це рішення, і 8 серпня Львівський апеляційний суд змінив запобіжний захід Мар'яну Чаві з цілодобового домашнього арешту на тримання під вартою до 25 вересня. Також суд визначив розмір застави – 214 720 грн. Проте Мар'яна Чаву випустили із СІЗО після внесення застави.

Відомим Мар'ян Чава став після інциденту в червні в Дрогобичі. Він на вулиці підійшов до представників Територіального центру комплектування (ТЦК), коли ті роздавали повістки. Чава назвав злочинцями військових, які отримали поранення на фронті й почали працювати в ТЦК. Чоловік заявляв, що саме завдяки його податкам захисники отримують зарплату, проганяв і погрожував викликати слідчо-оперативну групу. Конфлікт із військовими він знімав на відео, яке згодом опублікував в інтернеті.

Liked the article?
Help us be even more cool!