ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд відмовив санаторію в позові до "Рівне 1", який повідомив про його російського власника

26.01.2024, 16:00
Ганна Калаур

Господарський суд Рівненської області відмовив в задоволенні позову санаторію “Червона калина”, який вимагав від телеканалу “Рівне 1” спростувати інформацію, викладену в журналістському розслідуванні про нового власника санаторію, російського бізнесмена Ярослава Жданя, і схеми відмивання коштів. 

Таке рішення суд ухвалив 5 січня 2024 року. 

Суд відмовив санаторію в задоволенні позову проти телеканалу про захист ділової репутації та спростування недостовірної інформації. Суд вважає, що санаторій не надав жодного доказу неправдивості фактів журналістського розслідування і не довів, як поширена інформація шкодить його репутації. 

З позовом санаторій “Червона калина” звернувся до суду в серпні 2023 року та вимагав спростування недостовірної, на його думку, інформації в матеріалі та сюжеті “Чи справді перлину Рівненщини контролюють росіяни та виводять звідти мільйони?”.

Розслідування авторства журналіста “Рівне 1” Іллі Томашевського побудоване на документах, отриманих від джерел, і свідченнях звільнених працівників “Червоної калини”. У матеріалі повідомляється, що після вбивства керівника санаторію Ярослава Сивого у 2022 році новий в.о. керівника почав скуповувати акції закладу і шукати інвестора. Новим інвестором і власником 92% акцій санаторію стала фірма ТОВ “Ареджі Ю”, що належить кіпрській компанії “Фроуларія Холдінгс ЛТД”.  “А фактичним власником (кіпрської компанії. – Ред.) є громадянин російської федерації Ярослав Ждань, який, за інформацією російських ЗМІ, засвітився кількома гучними скандалами, пов’язаними з виведенням за дивних обставин величезних сум коштів з очолюваних підприємств”, – йдеться в матеріалі.

Також у розслідувані стверджується, що більшість працівників санаторію звільнились, дізнавшись, що новим власником закладу є російський бізнесмен, а через рахунки “Червоної калини” виводять кошти на непідконтрольну територію України. Крім того, працівники дізнались, що майно санаторію збираються продати на підконтрольні власнику юридичні особи. 

Усі ці “схеми” журналісти описують у матеріалі, посилаючись на отримані документи, виписки з банку та довіреність росіянина Ярослава Жданя на нову директорку санаторію Олену Попову. 

Журналісти зазначають, що за описаними фактами вже відкрито кримінальне провадження за ст. 111-2 ККУ “Пособництво державі-агресору”, яке розслідує УСБУ в Рівненській області.

Автор матеріалу Ілля Томашевський розповів ІМІ, що після виходу сюжету в ефір керівництво санаторію сприйняло його як такий, що шкодить репутації закладу. 

“Ми намагалися зустрітися з представниками “Червоної калини” ще до виходу відео, аби отримати живий коментар. Однак в останній момент, коли наша команда приїхала, в них раптово змінились плани, а на територію санаторію нас узагалі не пустили. Відповідь на питання ми отримали, але письмово. Після цього дуже підозріло в деяких ЗМІ вийшли публікації від ЧК про нібито хорошу діяльність. Коли нарешті наш матеріал вийшов у світло, на ресурсах санаторію опублікували інфу, що факти в сюжеті неправдиві й через це буде позов до суду. Так і відбулося”, – розповів Ілля Томашевський.

З рішення Господарського суду Рівненської області відомо, що санаторій хотів спростування низки цитат, серед яких і цитати звільнених працівників, які спілкувалися з журналістами анонімно.

“Відповідачем поширено інформацію, яка не відповідає дійсності та необґрунтована жодними фактами”, – стверджується в позові “Червоної калини”.

“Рівне 1” на підтвердження правдивості інформації просив суд витребувати в ПриватБанку, “Червоної калини” і директорки санаторію Олени Попової документи, на основі яких журналісти провели розслідування. Натомість санаторій був проти витребування цієї інформації і не надав її суду. Така відмова, на думку суду, позбавила його можливості підтвердити чи спростувати інформацію. 

“Матеріали справи не містять доказів спростування позивачем (“Червоною калиною”. – Ред.) інформації, викладеної відповідачем (ТРК “Рівне 1”. – Ред.) щодо того, що фактичним власником юридичної особи позивача є Ярослав Ждань, затримки заробітної плати працівникам на два місяці, скорочення кількості працівників, надання поворотної фінансової допомоги тощо. Отже, суд зазначає, що доказів на  підтвердження спростування описаної в спірній статті відповідача інформації позивачем до матеріалів справи не долучено”, – йдеться в рішенні Господарського суду Рівненської області.

Також суд вважає, що санаторій не довів, як поширена інформація принижує ділову репутацію закладу.

Це рішення господарського суду може бути оскаржене до Північно-західного апеляційного господарського суду протягом 20 днів із дня його проголошення.

Liked the article?
Help us be even more cool!