ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд виправдав сільського старосту, який три роки тому напав на журналістів СТБ

28.02.2024, 15:32
Оксана Трокоз
Староста Петро Білий, який напав на журналістів СТБ. Скриншот з відео програми “Один за всіх”

Черняхівський районний суд Житомирської області виправдав сільського старосту, який у лютому 2021 року напав на знімальну групу проєкту телеканалу СТБ “Один за всіх”. Вирок від 7 листопада 2023 року опубліковано в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Нагадаємо, Інститут масової інформації писав, що конфлікт стався 22 лютого 2021 року.

Згідно з ухвалою суду, журналісти телевізійної передачі “Один за всіх” за вказівкою керівництва СТБ прибули до села Ксаверівка (Житомирська область) до сільської ради Новопільського старостинського округу Оліївської сільської ради. Вони проводили знімання епізоду проєкту про багатодітну родину, в якій нещодавно померла дитина, і хотіли отримати коментар у представника органу місцевої влади. Тоді й стався конфлікт зі старостою Новопільського старостинського округу Оліївської сільської ради Петром Білим.

На відео, оприлюдненому програмою “Один за всіх”, видно, як журналістка представляється і намагається поставити запитання, але староста агресивно реагує на знімання і б’є по відеокамері.

В обвинуваченні, яке висунуте нападнику і визнане судом недоведеним, йдеться, що староста зайшов до приміщення Ксаверівської сільради й, “діючи за раптово виниклим прямим умислом”, вдарив журналіста в ділянку щелепи праворуч, “чим заподіяв фізичного болю, але не спричинив тілесних ушкоджень”.

Згідно з матеріалами справи, староста Петро Білий провину в інкримінованому кримінальному правопорушенні не визнав. Вказав, що ніяких протиправних дій стосовно журналістів не вчиняв, йому не було відомо, що потерпілий є журналістом. Він лише сприймав це як те, що це особа з камерою з невідомих йому причин намагається пройти до його службового кабінету за невідомих йому підстав, не показавши жодного посвідчення журналіста.

Розгляд справи тривав майже три роки, і в листопаді 2023 року суддя Людмила Лось ухвалила рішення визнати нападника невинуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 345-1 (“Погроза або насильство щодо журналіста”) Кримінального кодексу України та виправдати його у зв’язку з відсутністю в діянні обвинуваченого складу кримінального правопорушення.

У судовому реєстрі немає відомостей про розгляд цієї справи в апеляційному суді, тож представниця ІМІ в Житомирській області звернулася з інформаційним запитом до обласної  прокуратури, щоб з’ясувати, чи оскаржував прокурор це рішення.

Liked the article?
Help us be even more cool!