ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Суд поновив розслідування справи щодо нападу на журналістку "Еспресо"

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області скасував постанову про закриття кримінального провадження щодо нападу на журналістку телеканалу “Еспресо” Марію Івановську в травні цього року.

Таке рішення суд ухвалив 22 грудня 2023 року, задовольнивши скаргу журналістки, повідомляє Еспресо

Скаргу журналістка подала на постанову слідчого Тернопільського районного управління поліції про закриття кримінального провадження в справі нападу на неї, який стався 8 травня 2023 року в Тернополі.

За словами Івановської, про рішення поліції закрити справу вона дізналася зі ЗМІ лише наприкінці листопада.

“Слідчий не надіслав мені постанову ні за адресою роботи, ні за адресою проживання, і тільки після тижня запитів і дзвінків вислав її в телеграм, що взагалі не є офіційним оповіщенням”, – розповіла Марія Івановська. 

Журналістка зазначила, що під час розгляду скарги з'ясувалося, що нападник надав багато неправдивих свідчень. Також вона наголошує, що його погрози пролунали вже після того, як вона повідомила, що є журналістом.

Марія Івановська подала скаргу на це рішення слідчого. Серед іншого в скарзі зазначалось, що “органом досудового розслідування не надано належної оцінки встановленим досудовим розслідуванням обставинам, підтвердженим доказами, наявними в матеріалах кримінального провадження”.

Рішення суду прокоментувала адвокатка журналістки Марина Гапонюк: “Це означає, що досудове розслідування має бути продовжене, слідчий має з'ясувати всі обставини справи, вчинити низку слідчих і процесуальних дій, за результатами яких прийняти рішення згідно законодавства. Наприклад, це може бути повідомлення про підозру…” 

Ухвала набрала законної сили з моменту її оголошення, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Як розповіла регіональній представниці ІМІ Марія Івановська, про те, що справу закрили, вона дізналася з новин у медіа наприкінці листопада, зокрема після того, як про це з посиланням на ІМІ повідомили й інші сайти. Після цього почала дзвонити до слідчого.

“Він ніяк не реагував. Тільки після того, як я сконтактувала через пресслужбу Тернопільської Нацполіції, за тиждень він мені надіслав постанову, та й то в телеграм. Хоча це не офіційний спосіб комунікації. В них були і моя адреса, і каналу. Фактично одразу після цього ми з адвокатом почали формувати апеляційну скаргу і за кілька днів її надіслали судді. Призначення розгляду апеляції призначили дуже швидко, на засідання суду я їздила у Тернопіль”, - розповіла журналістка.

Як повідомляв ІМІ, у травні 2023 року в Тернополі квартирант судді Північного апеляційного господарського суду напав на журналістку телеканалу “Еспресо” Марію Івановську. Він силоміць вихопив у журналістки телефон та погрожував розправою. 

У листопаді стало відомо, що поліція закрила кримінальне провадження щодо перешкоджання Івановській через відсутність ознак кримінального правопорушення. Кримінальне провадження було порушено за ч. 1. ст. 117 Кримінального кодексу України (“Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів”) та ч. 4 ст. 186 Кримінального кодексу України (грабіж в умовах війни).

Liked the article?
Help us be even more cool!