ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Телеведуча Яна Брензей розповіла, що їй відмовили в модеруванні заходу через стать

 
Яна Брензей
Українська телеведуча Яна Брензей. Фото – Facebook-сторінка Яни Брензей

Ведуча програми “Вікна-новини” каналу СТБ Яна Брензей розповіла, що отримала відмову в модеруванні конференції на економічну тематику через стать. Історією вона поділилася в Instagram-акаунті.

За її словами, за кілька днів до заходу їй написали: “Вибачте, ми тут подумали, що краще, аби вів чоловік, тому дякуємо – до побачення”.

“Я – серед трьох найкращих випускниць програми з економічної журналістики Київської школи економіки. Я модерую заходи для міжнародних структур типу ООН та ОБСЄ. Заходи за участі перших осіб держави. Ця конференція мала б бути четвертою лише цього місяця у моєму графіку. Ще від кількох я відмовилась, бо не встигала. Але є недолік – у мене ХХ-хромосоми, а не ХY”, – написала Брензей.

Медіааналітикиня та дослідниця гендерного балансу Інституту масової інформації Яна Машкова звернула увагу стереотипність мислення щодо жінок.

“Такі випадки, коли жінками відмовляють або не залучають до експертизи, на жаль, не поодинокі. Випадок з пані Брензей, яка мала бути модераторкою, свідчить про те, що організатори насамперед не дуже свідомі та чомусь мислять стереотипами та упередженнями, що жінки не можуть працювати з чоловіками на одному рівні”, – зазначила Яна Машкова

Крім того, вона навела дані гендерного моніторингу ІМІ, які свідчать, що раніше жінок залучали коментувати лише “легкі теми” здоров'я, освіти чи психології, а всі інші мають коментувати чоловіки. 

Наразі дослідники ІМІ фіксують, що жінок почали частіше залучати  коментувати теми, які раніше стереотипно вважалися “чоловічими”. Так, коментарі експерток стали частіше з'являтися в темах, пов'язаних з міжнародною політикою, економікою, криміналом.

Відповідно до опитування, яке ІМІ провів серед журналісток, протягом 2023 року 22% з них стикалися з проблемами чи перешкоджанням у роботі через свою стать.

Серед основних проблем, з якими журналістки стикаються через свою стать, опитані називають:

  • знецінення професійного досвіду і неповагу (25% респонденток, тобто фактично кожна четверта журналістка мала такий досвід);
  • сексизм чи об'єктивацію (18%);
  • перешкоди в роботі, пов'язані з декретом, віком (13%);
  • сексуальні домагання (6%);
  • недопуск або проблеми з допуском до певних місць роботи через стать (також 6%)**.
Liked the article?
Help us be even more cool!