ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Тернопільське медіа запустило проєкт, де розповідає про загиблих на війні містян

07.11.2023, 14:52
Ірина Небесна
Фото – пресслужба Тернопільської міської ради
Фото – пресслужба Тернопільської міської ради

Тернопільське онлайн-видання “Погляд” започаткувало проєкт “Пантеон Героїв”, у якому розповідає про загиблих з початку повномасштабного вторгнення містян.

Про це регіональній представниці ІМІ розповіла головна редакторка медіа та водночас авторка проєкту Надія Греса.

Проєкт має однойменну назву з військовим похованням на Микулинецькому кладовищі Тернополя. Саме там знаходять останній спочинок загиблі на війні військовослужбовці.

За словами Надії Греси, вона хоче розповісти історію кожного, чиє ім'я викарбувано на надмогильних хрестах пантеону. 

Станом на початок листопада 2023 року поховань там уже близько 140.

“Щодня інформаційний простір наповнений болем – матеріалами про загибель наших захисників. Повідомлення про смерть Героїв здебільшого одноманітні. Але за кожним з імен –  рідні, друзі, колеги, побратими, які можуть розповісти про них значно більше. Проєкт “Пантеон Героїв” покликаний ближче познайомити світ з нашими полеглими Героями. Розповісти, якими вони були, хто сумує за ними. Надати матеріалам про їхні смерті вічності. Адже рідним є що сказати та розповісти”, – розповіла авторка проєкту. 

Надія Греса додала, що ідея виникла, коли вона відвідувала військове поховання на Микулинецькому кладовищі. Білі хрести мають вигляд настільки величний, водночас ти розумієш, що всі захисники мали спільну ідею. Тож вона захотіла цю велич – історію кожного Героя – перенести у своє видання.

На сайті вже є дев’ять розповідей про тих, хто віддав життя за країну. 

“Перші матеріали зробила безпосередньо на кладовищі. Рідні охоче йшли на контакт, і кожен з них з такою великою любов’ю розповідав про загиблу близьку людину. Насправді матеріали даються важко. Адже розумію, який величезний потужний людський ресурс ми втрачаємо. Кожна історія – це спогад про неймовірно сильну та самовіддану особистість”, – зазначила журналістка.

Нагадаємо, зокрема, на Пантеоні Героїв поховано і журналіста й військового ЗСУ Віталія Дереха. Він загинув 28 травня 2022 року на Луганщині, виконуючи бойове завдання. 8 липня 2023 року Президент України підписав указ про надання Віталію Дереху звання Героя України.

Liked the article?
Help us be even more cool!