ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Чернігові журналістів навчали висвітлювати тематику сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом

15.01.2024, 13:11
Павло Пущенко

У Чернігові відбувся тренінг для журналістів щодо висвітлення тематики сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом (СНПК). 

Про це регіональному представнику ІМІ повідомила Ірина Синельник, координаторка проєкту “Сексуальне насильство як зброя війни:  запобігти та підтримати. Актуалізація системи допомоги постраждалим від СНПК в інформаційному просторі Чернігівщини”.

Під час тренінгу громадська діячка Леся Стебло розповіла про види СНПК, про норми національного та міжнародного законодавства, формування системи допомоги. СНПК не має терміну давності. І задокументувати злочин можна незалежно від часу, коли він трапився.

Фото Ірина Синельник

“Ми говорили про СНПК як воєнний злочин, за який має настати покарання. Адже вчиняється це насильство з метою зламати волю конкретної людини, громади чи народу”, – зазначила представниця ГО “Асоціація демократичного розвитку” Ірина Синельник.

За її словами, у Кримінальному кодексі України є кілька статей, що стосуються сексуального насильства в мирний час. А СНПК належить до статті 438 Кримінального кодексу (порушення законів і звичаїв війни). Тож обстріли цивільних і сексуальне насильство підпадають під одну кваліфікацію, що спонукає до зміни законодавства.

Фото Ірина Синельник

У Чернігівській області задокументовано наприкінці минулого року шість випадків СНПК, всього в Україні – понад 250. І ці цифри сумнівні, зазначила Феріде Рушіті, керівниця Косовського реабілітаційного центру жертв тортур. Вона зазначила, що це верхівка айсберга, адже досвід інших країн, де були сучасні війни, свідчить про тисячі потерпілих. Крім цього, на думку Феріде, Україна на сьогодні може враховувати міжнародний досвід, щоб не припускатися помилок, які робили інші.

Фото Ірина Синельник

Журналістка-фрилансерка Маргарита Тулуп поділилася своїм досвідом роботи з потерпілими, а також порадами щодо коректного висвітлення цієї надзвичайно чутливої теми. 

Серед її рекомендацій:

  • зважувати свої сили (чи не отримаєте травму свідка?);
  • думати наперед, дбати про безпеку;
  • допомагати людині відновити втрачений контроль (дозвольте обирати місце і час зустрічі); 
  • окреслити час та активно слухати; 
  • виявляти емпатію; 
  • заздалегідь дізнатися контакти організацій, які надають допомогу (це може знадобитися). Водночас нічого не обіцяти. Не плутати громадський активізм із журналістикою.

Учасники тренінгу зазначили, що отримана інформація є корисною та знадобиться для подальшої професійної діяльності. 

Фото Ірина Синельник

Захід провела ГО “Асоціація демократичного розвитку” – грантер Українського Жіночого Фонду / УЖФ в межах проєкту “Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом / СНПК”, який УЖФ виконує в партнерстві з громадською організацією “Ла Страда – Україна” та Асоціацією жінок-юристок України “ЮрФем” за підтримки Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції й Апарату Урядової уповноваженої з питань гендерної політики та за фінансування Європейського Союзу.

Liked the article?
Help us be even more cool!