ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Дніпрі через війну зменшилася кількість вступників на факультети журналістики

У Дніпрі в порівнянні з довоєнним періодом зменшилася кількість вступників на факультети журналістики. Зокрема, зменшилася кількість студентів-чоловіків.

Про це повідомляє регіональна представниця ІМІ, яка поспілкувалася з представниками місцевих вищих навчальних закладів.

Так, у Дніпрі журналістів готують три виші: Дніпровський національний університет ім. О. Гончара, Університет митної справи та фінансів та НТУ “Дніпровська політехніка”. 

“У нас три освітні програми на бакалавраті (журналістика, реклама і зв'язки з громадськістю, диджитальні медіа) та дві на магістратурі (медіакомунікації, реклама і зв'язки з громадськістю)”, – розповіла кандидатка філологічних наук, виконувачка обов'язків декана факультету систем і засобів масової комунікації університету Гончара Оксана Кирилова.

За її словами, 2021 року на денну форму навчання до бакалаврату вступили 73 студенти, а на магістратуру – 20. 

У 2022 році на бакалавраті було 49 студентів, магістрів – 14 осіб, набір був тільки на програмі медіакомунікацій.

У 2023-му на денну форму навчання вступило 72 особи (бакалаврат – 50 студентів, магістратура – 22 студенти). 

За словами Кирилової, станом на 2023 рік не вдалося вийти на довоєнні показники.

В Університеті митної справи та фінансів напрям журналістики з'явився 2018 року. Завідувачка кафедри журналістики УМСФ Наталя Кодацька розповіла, що зараз випускають тільки бакалаврів. За її словами, планувалося відкриття і магістратури, проте початок повномасштабної війни змусив відкласти ці плани.

Вона розповіла, що набір до університету у 2021 році був 50 студентів, у 2022-му – 43 студенти, у 2023 році найменше за три роки – 38 студентів.
“У нас значно зменшилося студентів-чоловіків. Зараз на дві групи в нас п’ять хлопців, раніше такого не було в нас. Думаю, що це пов'язане з тим, що батьки все ж намагаються до повноліття вивезти дітей за кордон. І загалом те, що менше зараз вступників, теж пов'язане з тим, що батьки вивозять дітей за кордон, щоб вони вступали до університетів там. Також у нас у місті тільки один канал закрився, 34 канал, тому в нас ще хороша ситуація з працевлаштуванням. Але є регіони, де з цим складніше, тому це теж ризик, коли під час вступу обирають абітурієнти собі, де навчатися, дивляться на перспективу працевлаштування. Щоб залучати абітурієнтів, ми показуємо, що можна долучатися до міжнародних програм, їздити за кордон, щоб отримати нові навички, спілкування  англійською, подивитися на інші системи та підходи”, – розповіла Наталя Кодацька.

Водночас напрям журналістики в НТУ “Дніпровська політехніка” відкрили 2022 року, повідомила керівниця пресцентру університету Ірина Григор'єва. 

За її словами, тоді набір був 18 студентів, у 2023 році набір збільшився – 23 студенти.

Liked the article?
Help us be even more cool!