ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Дніпрі затримали чоловіка, який через Telegram передавав російському блогеру інформацію про Сили оборони

Служба безпеки України затримала в Дніпрі місцевого мешканця за підозрою в поширенні ворогу інформації про розміщення блокпостів та дислокацію українських військових на території області. 

Про це повідомили Офіс генпрокурора та СБУ.

За даними слідства, інформатор намагався виявити вогневі позиції українських зенітно-ракетних комплексів протиповітряної оборони, а також фіксував основні маршрути руху підрозділів ЗСУ. Отримані відомості він дистанційно передавав одному з відомих блогерів путінської партії “Єдина Росія”, який проживає в РФ.

“Чоловік надсилав зображення карт із точними координатами, що дають можливість ідентифікації на місцевості. […] У подальшому ворог використовував ці дані для підготовки ракетно-дронових ударів по Дніпру”, – йдеться в повідомленні.

Затриманий СБУ російський інформатор

Спецслужба зазначає, що викрила фігуранта ще на початковому етапі його діяльності. Тоді убезпечили локації Сил оборони і поетапно задокументували фігуранта, щоб встановити особу його “зв’язкового” з Росії. На фінальній стадії спецоперації Служба безпеки затримала інформатора.

За даними слідства, ним виявився фахівець у сфері IT-технологій, ідеологічний прихильник рашизму. Чоловік влітку 2023 року почав публікувати в забороненій соцмережі “Вконтакте” дописи на підтримку кремлівського режиму.

“Таким чином він привернув на себе увагу рашистського блогера, який запропонував айтішнику співпрацю на користь РФ. Для збору розвідданих фігурант їздив по місту в “маршрутках”, з яких приховано фотографував місця ймовірного перебування або проїзду українських військ”, – зазначає СБУ.

Затриманий СБУ російський інформатор

Під час обшуків у затриманого вилучили комп’ютерну техніку та мобільний телефон. Також зафіксовано перекази коштів на його криптовалютний гаманець, які надходили з РФ.

Чоловіку повідомили про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про скерування, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів до України, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Фігуранту обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави. Йому загрожує до 12 років в'язниці.

Liked the article?
Help us be even more cool!