ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Хмельницькому журналістів ЖАР.INFO, які хотіли отримати коментар, не пустили в обладміністрацію

Фото – depositphotos.com / УНІАН
Фото – depositphotos.com / УНІАН

У Хмельницькому журналістку з оператором місцевого медіа ЖАР.INFO не пустили в обласну адміністрацію. Вони хотіли отримати коментар першого заступника начальника Хмельницької обласної військової адміністрації Сергія Тюріна щодо допомоги постраждалим унаслідок російського обстрілу жителям села Грузевиця. 

Про це ІМІ повідомила журналістка медіа Альона Береза.

Подія сталася ще 28 серпня, однак про всі обставини журналісти розповіли через два тижні, адже сподівалися вирішити цю ситуацію. Проте отримати коментарі журналістам так і не вдалося.

До того протягом серпня редакція тричі зверталася як до Тюріна особисто щодо отримання коментаря, так і до пресслужби з проханням отримати його коментар. Не отримавши жодної реакції, журналісти вранці 28 серпня вирішили особисто піти в приймальню першого заступника, щоб спробувати отримати коментар.

За словами Альони Берези, вони зверталися до Тюріна та пресслужби 16, 18 та 21 серпня, проте їм не відповіли.

“Ця ситуація тривала не один день. Ще 16 серпня під час публічного заходу я повідомила Сергію Тюріну, що нам потрібен його коментар щодо наданої допомоги жителям Грузевиці й що я звертатимуся до пресслужби, коли отримаю інформацію на запит. Отримавши відповідь на перший запит від ХОВА 18 серпня, я звернулася до керівництва профільного департаменту, який відповідає за всю комунікацію. Результату нуль. Звернулася знову 21 серпня. Результату нуль, знову ігнор. Учергове звернулася зранку 28 серпня. Знову ігнор, і ми з оператором вирішуємо їхати просто в адміністрацію, щоб отримати пояснення, що насправді відбувається і чому нас ігнорують”, – розповіла Береза.

Коли 28 серпня знімальна група прибула до ОВА, то назвалась охоронцям, які записали персональні дані в журнал реєстрації, та повідомила, що вони прямують до приймальні до першого заступника. Після запису інформації охоронці уточнили в журналістів, чи ті “погоджували відвідування адміністрації”, та відмовилися пускати медійників до приміщення.

Охоронці попросили журналістів відійти від пропускного пункту та чекати. На що медійники не погодились і попросили зв’язатися з працівниками адміністрації, які б могли допомогти розв'язати питання з отриманням коментаря. У відповідь охоронці відповіли, що це “військовий об’єкт”, і спрямували на журналістів свою зброю. 

Після інциденту медійники викликали поліцію та написали заяву про перешкоджання журналістській діяльності. Спочатку на місце приїхали патрульні, потім слідчо-оперативна група, яка й прийняла заяву та зафіксувала пояснення нацгвардійців.

Спочатку заяву розглядала поліція. Однак оскільки охоронці є представниками Нацгвардії, то її переспрямували для розгляду до Державного бюро розслідувань.

Як зазначила Альона Береза, досі ніхто з правоохоронців не виходив на контакт із ними. Після інциденту журналісти ще декілька разів намагались отримали коментар в адміністрації, однак цього не відбулося.

Юрист ІМІ Роман Головенко зазначив, що журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень.

“Журналіст має право “безперешкодно відвідувати приміщення суб’єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством” (п. 2 ч. 1 ст. 11-1 закону про держпідтримку медіа). Але давати коментарі – це право, а не обов'язок. Оскільки це не питання доступу до інформації (вже готової), коментар передбачає створення нової інформації. Тому можна порадити медіа, якщо звертаються по коментар і не отримують його, так і констатувати у своєму матеріалі: коментарів такий-то посадовець не надав”, – пояснив юрист.

Редакція ЖАР.INFO працює на базі громадської організації “Жіночий Антикорупційний Рух”.

Liked the article?
Help us be even more cool!