ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Копенгагені покажуть роботи школи, засновником якої є фотограф з Миколаєва

Виставку робіт Миколаївської школи концептуальної та артфотографії (MYPH) покажуть у Копенгагені (Данія). Виставка під назвою “Спільне тіло: Миколаївська молода фотографія”.

Про це йдеться в анонсі виставки, яка триватиме з 24 лютого до 26 травня в Українському домі в Копенгагені, повідомляє регіональна представниця ІМІ.

На виставці представлено понад 80 робіт засновника школи, фотографа Сергія Мельниченка та восьми випускників MYPH, а також три слайд-шоу, що дають вичерпне уявлення про різноманітний творчий доробок школи. 

Фото – Лі Білецька

Молоді автори працюють із широким спектром медіа, включно з цифровою та аналоговою фотографією, полароїдами, цифровими та ручними маніпуляціями із зображеннями, а також проєкціями та слайд-шоу. Їхні проєкти передають дуже реальний фізичний досвід того, як це – бути українцями у 2024 році, на третьому році повномасштабного вторгнення РФ в Україну та після 10 років війни, що триває, зазначається в анонсі.

“Для нас надзвичайно важливо привезти цю виставку до Данії, країни, яка постійно демонструє потужну підтримку нашого рідного міста. Миколаїв, місто, де народився MYPH, був місцем, де ми пережили численні виклики та критику, але він також є основою нашої енергії та рішучості. […] Ця виставка дозволяє нам не тільки представити миколаївську фотографію, але й показати більш широкий спектр української молодої фотографії”, – прокоментував Сергій Мельниченко, який виступив співкуратором виставки разом з куратором Українського дому в Данії Катею Стукаловою.

Фото – Артем Гумілевський

Кураторка проєктів візуальної культури та сучасного мистецтва Українського дому в Данії Катя Стукалова зазначає, що на фотографіях цієї виставки представлені найрізноманітніші тіла – одні оголені, інші прикриті, а деякі навмисно заховані за одягом, попелом, проєкціями чи предметами побуту.

“До війни будь-яка згадка про тіло в контексті південних регіонів України, зокрема Миколаївської області, викликала асоціації з гедоністичною та невимушеною атмосферою, часто пов'язаною з неквапливим пляжним відпочинком та багатою родючістю ґрунтів. Тіло, зображене на цій виставці, що відбувається через два роки після початку повномасштабного вторгнення, далеко не розслаблене. Воно болить, воно напружене, воно намагається захистити себе або злитися з навколишнім середовищем. Але воно також є співчутливим, воно проєктує на себе всі ті болі та небезпеки, які переживають інші тіла співвітчизників”, – розповідає Стукалова.

Фото – Сергій Мельниченко

Автори виставки: Сергій Мельниченко, Артем Гумілевський, Ксенія Петровська, Наталі Агризкова, Вероніка Моль, Савка, Ірина Кабиш, Лі Білецька, Анастасія Дехтярук.

За п'ять років існування школу MYPH закінчили понад 250 студентів, зазначається на сайті школи. Спільнота випускників школи налічує понад 100 активних авторів. Із 2018 року школа організувала та взяла участь у більш ніж сорока проєктах: виставках, фестивалях та ярмарках в Україні, Польщі, Італії, Німеччині, Франції, Австрії, Угорщині, Нідерландах, США та Норвегії.

Як повідомляв ІМІ, фотограф з Миколаєва Сергій Мельниченко став стипендіатом грантової програми німецького фонду “Alexander Tutsek Photography Stiftung”.

Фото – Анастасія Дехтярук

Liked the article?
Help us be even more cool!