ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Кривому Розі редакторку сайту 0564.ua не пустили на засідання комісії при міськраді

Головна редакторка криворізького сайту 0564.ua Світлана Романенко заявила, що її не пустили 18 січня на засідання комісії з питань найменування (перейменування) об’єктів топоніміки при міській раді Кривого Рогу. Про це медійниця повідомила представниці ІМІ.

За словами Романенко, її не пустила муніципальна гвардія, аргументуючи тим, що засідання закрите. 

“На нашу думку, на думку журналістів, моїх колег, немає підстав для закритості цього засідання, немає об'єктивних підстав для того, щоб це було якесь режимне засідання. Фактично, якби серед членів комісії не була Ольга Гончар (членкиня комісії та головна редакторка видання “Експерт-КР”. – Ред.), ми б, альтернативні, непровладні медіа, не знали, що відбувається, які пропозиції вносяться тощо, ми б не мали доступу до того, що відбувається на засіданні комісії”, – розповідає Світлана Романенко. 

Членкиня комісії та головна редакторка видання “Експерт-КР” Ольга Гончар розповіла представниці ІМІ, що вона робила запис 11 січня 2024 року під час засідання та 18 січня. Проте на засіданні була присутня саме як членкиня комісії.

“Що я вела запис – це була моя ініціатива, я просто прийшла поставила телефон і записувала. Мені ніхто нічого не сказав – ні голова, ні інші члени не зробили зауважень. Я знаю про те, що колег не пустили на засідання 11 січня та сьогодні, і мене це глибоко обурює, тому що ці засідання не є закритими, відповідно до положення, яким має керуватися комісія. Коли я поставила питання, чому громадськість є 11-го числа, мені чіткої відповіді ніхто не дав. Тому я не можу прокоментувати. Я знаю, що такі засідання не можуть бути закритими”, – розповідає вона. 

Також після засідання 18 січня відео опублікували на сторінках ресурсу “Експерт-КР”. 

Світлана Романенко зазначила, що муніципальна гвардія, яка стояла на вході до міської ради, мала списки та пропускала в приміщення тільки тих, хто є в списках. За її словами, спілкування було на вулиці, ввічливе. 

“Прорватися – ніхто не прорвався сьогодні. Доповіли, що прийшла журналістка і вона хоче потрапити. Проте немає вказівки мене пускати, і мене немає в списках. Далі сказали почекати, і хтось вийде з пресслужби. Я почекала 10 хвилин, уже почалося засідання, я зрозуміла, що ніхто не вийде, і пішла”, – зазначила журналістка. 

Юрист ІМІ Роман Головенко зауважує, що, згідно з положенням про комісію, вона є дорадчим органом, тобто не є суб’єктом владних повноважень, відкритість яких гарантує законодавство про доступ до інформації. 

“Саме положення не деталізоване, в ньому не прописано ані гласність, ані закритість її засідань. Виконком міг би доповнити це положення, прописавши відкритість засідань. Адже інформації з обмеженим доступом там практично не розглядається”, – сказав юрист. 

Журналістка Світлана Романенко зауважила, що на засідання 17 листопада 2023 року її та ще кількох колег пустили. Перед тим їх зупинили, погодили присутність на засіданні, але врешті вдалося потрапити на зустріч. 

Голова цієї комісії Сергій Мілютін, який є також заступником міського голови Кривого Рогу, у телефонній розмові сказав представниці ІМІ, що він не займається медійним забезпеченням діяльності комісії, проте вважає, що громадськість має знати, що відбувається на комісії. Саме тому, коли він бачив камеру Ольги Гончар, не робив ніяких зауважень і розумів, що йде запис або трансляція. На пряме запитання представниці ІМІ, чи є засідання комісії закритими, чи відкритими, відповів: “Так, засідання відкриті”. 

Міська комісія з питань найменування (перейменування) об’єктів топоніміки, присвоєння юридичним особам та об’єктам комунальної власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій на території Криворізької міської територіальної громади була створена 18 жовтня 2023 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!