ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У Києві вшанували пам'ять Павла Шеремета

29.11.2021, 10:15
Фото – Радіо Свобода
Фото – Радіо Свобода

У Києві на місці загибелі білоруського журналіста Павла Шеремета білоруські та українські журналісти вшанували 28 листопада його пам'ять – цього дня йому виповнилося б 50 років, повідомляє Радіо Свобода.

Акцію, ініційовану Білоруською асоціацією журналістів, підтримали українські журналісти та низка білоруських неурядових організацій, створених в Україні білоруськими біженцями.

“З 1990-х Павло показує нам, білоруським журналістам, як робиться справжня, смілива репортерська робота. Пам’ять про Павла не може зникнути. Ми не можемо зібратися в Мінську, провести вечір пам’яті, згадати це. Але ми тут, на місці, де закінчилося життя Павла, де його жахливо вбили, щоб залякати інших журналістів-розслідувачів, публіцистів. Але його ім’я, його творчість і життя продовжуються в нашій пам’яті”, – зазначив заступник голови БАЖ Борис Гарецький.

Журналісти запалили свічки та поклали квіти до пам’ятника Павлу Шеремету в Києві неподалік місця його загибелі.

Головний редактор інтернет-видання “Українська правда” Севгіль Мусаєва додала, що вдячна білоруським журналістам за ініціативу вшанувати пам'ять Павла Шеремета в день його народження.

“Незважаючи на те що минуло п’ять років, ми досі не можемо зрозуміти, що сталося, і досі не можемо звикнути. Ми дуже сумуємо за нашим колегою”, – сказала вона.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко додав, що для українських журналістів є прикладом те, як білоруські журналісти відстоюють свої права в умовах жорстких репресій.

“Павло Шеремет стає символом і прикладом журналістської місії та служіння професії для багатьох, особливо молодих журналістів, але такі меморіальні акції, як сьогодні, до 50-річчя від дня його народження, – це можливість сказати, що Павло – це не лише символ, але й висловити слова підтримки рідним, матері та друзям”, – сказав Сергій Томіленко.

Він додав, що Національна спілка журналістів України надає правову допомогу родині Павла Шеремета для захисту їхніх інтересів у розслідуванні вбивства Павла.

Як повідомляв ІМІ, Павло Шеремет загинув у Києві 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля. 12 грудня 2019 року міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що Національна поліція затримала та оголосила обґрунтовану підозру фігурантам справи щодо вбивства Павла Шеремета. Нині серед підозрюваних – сержант Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко (Riffmaster), військовий медик Яна Дугарь та волонтерка Юлія Кузьменко. Вони заявляють про непричетність до вбивства.

Liked the article?
Help us be even more cool!