ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У листопаді п’ять радіостанцій збільшили обсяг ведення передач українською мовою

08.12.2021, 12:16
Фото – mariupolrada.gov.ua
Фото – mariupolrada.gov.ua

У листопаді в п’яти загальнонаціональних радіостанцій зріс обсяг ведення передач державною мовою.

Такими є результати щомісячного моніторингу 14 загальнонаціональних радіостанцій щодо виконання мовниками Закону України “Про телебачення і радіомовлення” в частині дотримання державної мови в передачах і піснях, повідомляється на сайті Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

Так, у порівнянні з жовтнем у листопаді обсяг ведення передач державною мовою зріс у п’яти мовників: у “ХІТ ФМ” і “Перець ФМ” – на 5%, у “Шансон” – на 4%, у Радіо НВ – на 3% та в “Пятница” – на 2%.

Нацрада зазначає, що в листопаді не виявила на радіо порушень мовної квоти. У всіх загальнонаціональних радіостанцій протягом доби державна мова звучала в межах вимог закону, що становить ≥60% ведення передач державною мовою та ≥35% пісень українською.

Із 14 радіостанцій дві повністю українськомовні – “Країна ФМ” та Українське радіо. У день проведення моніторингу 100% передач і пісень у їхньому ефірі лунали українською.  

100-відсотково державною мовою передачі також велися на “Люкс ФМ” і ще на двох радіоканалах суспільного мовника  – Радіо “Культура” і Радіо “Промінь”. 

Найменше (71%) державною говорили в передачах “Русское радио – Україна” та “Нашого радіо”.

Серед лідерів за обсягом пісень українською мовою є Радіо “Культура” – 90% і Радіо “Промінь” ­– 85%. Радіостанція “Пятница” продемонструвала найнижчі показники. З усіх пісень, які виходили в її ефірі протягом доби, тільки 38% звучали українською.

Кількість пісень українською мовою, навпаки, у п’яти радіостанцій стала меншою: у Радіо “Культура” – на 10%, у “Русское радио – Україна” – на 6%, у “Пятница” – на 4%, у “Радіо НВ” – на 3% та у “Люкс ФМ” – на 1%.

Liked the article?
Help us be even more cool!