ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

У МОН відреагували на скандал з Фаріон – підтримують вимоги студентів

Фото – Facebook-сторінка Ірини Фаріон, колаж Суспільне Львів
Фото – Facebook-сторінка Ірини Фаріон, колаж Суспільне Львів

У Міністерстві освіти та науки України підтримують вимоги студентів Львівської політехніки не співпрацювати з людьми, які не поважають захисників та захисниць. Так МОН відреагувало на скандал із професоркою Іриною Фаріон. Водночас у міністерстві зауважили, що рішення про призначення та звільнення працівників ухвалює виш.

Таку відповідь на журналістський запит Суспільному надіслали з Міністерства освіти та науки України.

У МОН заявили, що окрім освітньої функції університети мають завдання формувати особистість та світогляд студента. А тому викладачі повинні не лише передавати знання молоді, а й виховувати повагу до фундаментальних цінностей. Серед них – гідність людини та повага до українських захисників та захисниць. Для цього виші мають обирати до штату тих педагогів, які самі є носіями таких ідей.

"Міністерство підтримує вимоги студентів до ЗВО не співпрацювати з людьми, які не розділяють фундаментальні цінності, як-от гідність людини й повага до наших захисників та захисниць", – йдеться у відповіді на запит.

У Міністерстві освіти та науки додали, що саме виші самостійно призначають та звільняють з посади викладачів і працівників освіти. А тому університети є відповідальними за те, щоб ці люди були "не тільки кваліфікованими спеціалістами, але й людьми високих ціннісних орієнтирів та моральних переконань".

Керівниця центру комунікацій Львівської політехніки Наталія Павлишин повідомила Суспільному, що позиція вишу, яку оприлюднили ввечері 7 листопада, є незмінною. У заяві йдеться про те, що Львівська політехніка не є відповідальною за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

Як повідомляв ІМІ, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав правоохоронців та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення вжити відповідних заходів через негативні висловлювання та звинувачення колишньої народної депутатки Ірини Фаріон стосовно військовослужбовців Збройних сил України, які спілкуються мовами нацменшин. 

5 листопада на Youtube вийшло інтерв’ю журналістки Яніни Соколової з Іриною Фаріон, де вони обговорювали мовне питання. Фаріон заявила, що "не існує російськомовного населення, є українці, а є кацапи". На що журналістка зазначила, що частина військових бригади спеціального призначення Нацгвардії "Азов" та 3 окремої штурмової бригади ЗСУ спілкуються російською мовою.

"Я категорично цього не приймаю. У мене запитання до них: що вам, хлопці, заважає, коли ви такі моцні й ви такі дуже розумні? Що вам заважає виконувати 29-ту статтю закону про Збройні сили України? Ви, хлопці, знаєте, що таке дисципліна в армії? Якщо в армії немає дисципліни, то немає армії, це зброд тоді”, – заявила Фаріон.

"Я не можу назвати їх (військових. – Ред.) українцями, якщо вони не говорять українською мовою. То нехай себе назвуть руськими. Чому вони такі очманілі? Чому зійшлося саме на українській мові? Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм – вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка", – заявила Фаріон.

Висловлювання екснардепки викликали обурення в соцмережах.

Liked the article?
Help us be even more cool!